От днес шофьорите в България са задължени да карат със

...
От днес шофьорите в България са задължени да карат със
Коментари Харесай

От днес зимните гуми са задължителни


От през днешния ден водачите в България са задължени да карат със зимни гуми. Допустимо е да се кара и с летни гуми, само че тогава грайферът следва да бъде най-малко 4 мм.

Освен у нас сходно обвързване, написано в закон, има и в още няколко страни от Европейски Съюз - Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия. Важно е да се знае, че нормално тази отговорност важи освен за локалните водачи, само че и за тези, които ръководят задгранични коли, оповестиха от Европейския потребителски център България.

Промени има и в Германия, където от идната година зимните гуми, създадени след 31 декември 2017 година би трябвало да имат специфичен знак (планина със снежинка). Гуми, създадени преди края на тази година, маркирани с „ M & S “, могат да се употребяват като зимни до 30 септември 2024 година След това би трябвало да се поставят единствено зимни гуми, които са с алпийския знак.

Държави, в които потреблението на зимни гуми е написано в закон:

Естония

Зимните гуми там са наложителни сред 1 декември и 1 март. В взаимозависимост от естествените и пътни условия те могат да се употребяват и за по-дълъг период - сред 15 октомври и 31 март.

Финландия

Зимните гуми за колата са наложителни за интервала сред 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е позволено сред 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите би трябвало да са най-малко 3 мм дълбоки.

Латвия

Между 1 декември и 1 март по пътищата там би трябвало да се движат единствено коли, оборудвани с гуми, подобаващи за зимни условия. Това значи, че грайферите би трябвало да са най-малко с 4 мм дълбочина. Гуми с шипове са неразрешени сред 1 май и 1 октомври.

Литва

Зимните гуми са наложителни сред 10 ноември и 1 април. Според локалните разпореждания грайферите би трябвало да бъдат дълбоки най-малко 3 мм. Ново изключение от общоприетото предписание е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да употребяват летни гуми сред 1 март и 30 ноември, само че единствено в случай че на пътя няма сняг или лед.

Словения

Между 15 ноември и 15 март, както и при мощен снеговалеж или поледица отвън този интервал, колите би трябвало да са оборудвани със зимни гуми. Другият вид е да се кара с летни гуми, само че в багажника да имате вериги за сняг за всеки случай. Минималните грайфери би трябвало да са най-малко 3 мм.

Швеция

Зимните гуми там са наложителни сред 1 декември и 31 март. Грайферите им би трябвало да са най-малко 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за всички задгранични коли, които минават през територията на Швеция. Гумите с шипове могат да се употребяват сред 1 октомври и 15 април или в случай че зимните условия на пътя го постановат.

Хърватия

Зимните гуми и зимното съоръжение са наложителни в интервала 15 ноември – 15 април. Това обвързване се отнася до всички моторни транспортни средства, без значение от естествените условия или пътя. В случай на нарушаване на разпоредбите за шофиране през идния сезон водачите могат да бъдат санкционирани в размер на 700 куни (приблизително 106 евро).

Държави, където зимните гуми са наложителни, в случай че това се постанова от метеорологичните условия:

Германия

От 2010 година в Германия е наложително слагането на зимни гуми при поледица, киша, хлъзгав път. Грайферите би трябвало да са с най-малко 1,6 мм дълбочина. При състояние, че метеорологичните условия са по-меки от нормално, може да останете и с летни гуми. Гумите с шипове не са разрешени, тъй като могат да повредят настилката. Важно е да се знае, че в случай че законът се нарушава и зимните гуми са нужни, само че не са сложени, то санкция грози и водача, и притежателя на колата. Санкцията за лидера е 60-120 евро, а за притежателя на возилото – 75 евро. Според последните промени, които влизат в действие от идната година, зимните гуми, създадени след 31 декември 2017 година би трябвало да имат специфичен знак (планина със снежинка). Гуми, създадени преди края на тази година, маркирани с „ M & S “, могат да се употребяват като зимни до 30 септември 2024 година След това би трябвало да се поставят единствено зимни гуми, които са с алпийския знак.

Австрия

Между 1 ноември и 15 април колите би трябвало да са със зимни гуми, в случай че естествените условия го постановат. Тези гуми би трябвало да са и на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед. Гуми с шипове могат да се употребяват сред 1 октомври и 31 май. В този случай има ограничаване в скоростта на придвижване (до 100 км/ч по магистралата), като транспортното средство би трябвало да е обозначено, че е оборудвано с такива гуми. Стикерът се купува от автомобилни клубове или бензиностанции. Употребата на вериги вместо зимни гуми се позволява единствено в случай че пътят е непрекъснато или съвсем непрекъснато затрупан със сняг или лед.

Люксембург

От 1 октомври 2012 година зимните гуми са наложителни, когато има сняг или поледица на пътя.

Норвегия

Няма обвързване колите да са със зимни гуми, само че в това време те би трябвало да дават отговор на зимните условия. От 1 ноември (или още от 15 октомври в северната част на държавата), водачите имат право да употребяват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. В региона на Осло, Берген и Тро̀нхейм обаче водачите би трябвало да заплащат екотакси. След първия понеделник след Великден това съоръжение би трябвало да бъде свалено.

Словакия

Зимните гуми са наложителни за коли с маса под 3,5 тона при зимни условия – в случай че по пътя има лед, сняг или е заледен.

Румъния

Зимните гуми са наложителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се слагат на всички колела.

Чехия

От 1 ноември до 31 март колите би трябвало да са със зимни гуми, в случай че на пътя има повече сняг или поледица. Дълбочината на грайфера им би трябвало да е най-малко 4 мм. Гуми с шипове не са позволени.

Държави, в които зимните гуми са наложителни, единствено в случай че има знак на пътя за това:

Франция

Зимните гуми по принцип не са наложителни, в случай че няма подложен специфичен пътен знак с думите „ pneus neige admis “.

Испания

Като цяло зимните гуми не са наложителни. Такива се поставят когато има особено предписание на локалните управляващи или характерен знак – най-често в по-високите места.

Италия

Зимните гуми не са наложителни. Ако обаче е подложен указващ пътен знак, колите би трябвало да са екипирани с вериги за сняг или зимни гуми за интервала, за който сте отнася този знак.

Държави, в които зимните гуми не са наложителни:

Белгия

Зимните гуми не са наложителни, само че са целесъобразни при зимни условия, като минималната дълбочина на грайфера е 4 мм.

Унгария

В някои области (отбелязани със знаци) използването на вериги за сняг може да бъде наложителна най-малко на задвижващата ос на колата.

Кипър, Малта, Португалия и Гърция

Зимните гуми не са наложителни.

Дания

Зимните гуми не са наложителни. Ползването на гуми с шипове е позволено сред 1 ноември и 15 април.

Ирландия

Зимните гуми не са наложителни. Гумите с шипове не са противозаконни, само че въпреки всичко би трябвало да се употребяват при повече сняг или лед. В противоположен случай лидерът може да бъде преследван за увреждане на пътната настилка.

Исландия

Няма избран интервал, в който зимните гуми да са наложителни. Според новите разпореждания обаче гумите би трябвало да са най-малко с 3 мм грайфер през зимния интервал (от 1 ноември до 14 април).

Холандия

В Холандия зимните гуми не са наложителни. Употребата на гуми с шипове не е разрешена, тъй като поврежда настилката.

Полша

Употребата на зимни гуми не е заложена в закон, само че се предлага мощно потреблението им или на така наречен всесезонни гуми през зимния интервал. Слагането на гуми с шипове е строго неразрешено.

Англия

Зимните гуми там не са наложителни, само че са разрешени. Могат да се употребяват при температура под 7 градуса. Разрешена е и използването на вериги за сняг, както и на гуми с шипове, само че при по-тежки зимни условия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР