От днес се затварят за посещение и ползване всички градинки,

...
От днес се затварят за посещение и ползване всички градинки,
Коментари Харесай

Затягат мерките срещу коронавируса: Въвеждат вечерен час в община Стара Загора

От през днешния ден се затварят за посещаване и прилагане всички градинки, обособени за разходка на домашни любимци, намиращи се на територията на община Стара Загора . Това заяви по време на онлайн конференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той изясни, че всички притежатели на кучета ще могат да ги извеждат на разходка само и единствено към мястото, където живеят. Причината за налагането на тази мярка е систематичното нарушение на заповедта за посещаване на паркове и градинки под претекст за разхождане на домакински любим.

От думите на Тодоров стана ясно, че се приготвя заповед , в която ще бъде неразрешено скупчването на едно място, отвън дома, на повече от двама възрастни . Той даде за образец събиращи се на групи възпитаници или работещи, които не оценят риска от вероятно заразяване.

„ След като вирусът е в България, а към този момент е и в Стара Загора измежду всички нас - ние към този момент би трябвало да се съобразяваме с ограниченията, които експертите и лекарите постановат. Правилата са такива и това е единственият метод да се оправим с този тежък проблем . Всички би трябвало да бъдем солидарни и да пазим както себе си, по този начин и близките “, сподели още градоначалникът.

" След вписване на първи случай на болен от COVID-19 на територията на община Стара Загора, ще бъде удвоено обеззаразяването на града " , посочи кметът. „ Ще се прави постоянно миене на улиците със специфични препарати.

Кварталът, от който е лицето, потвърдено заболяло от ковид, също ще бъде третиран . Подобни дейности ще бъдат осъществявани и в жилищния вход, където живее, като задачата е да бъде направена цялостна стерилизация “, добави Тодоров.

Сред присъстващите на конференцията бе и шефът на УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “ проф. Йовчо Йовчев. Той изясни, че пациентът диагностициран с Коронавирус -19 е признат на 25 март в Клиниката по eндокринология със захарен диабет. Към момента е изместен в Инфекциозна клиника като са направени проби на всички контактни с него медицински експерти. Резултатите се чакат в края на деня.

Живко Тодоров обясни, че всички притежатели на жилища, част от етажна благосъстоятелност, имат ангажимент да поддържат общите площи. “В момента има налични дезинфектанти в комерсиалната мрежа, всички жители би трябвало да се грижат за собствеността си.

Ние като община се стараем за цялостно обеззаразяване на всички общински площи и територии “. К ъм момента не се планува унищожаване на пейките от публични места - „ не може да разрушаваме инфраструктурата на града, с цел да може да се дисциплинират хора “ , акцентира Тодоров.

По време на конференцията стана ясно още, че има наложени 38 Административно-наказателни постановления за нарушение на изключителните ограничения. “36 от тях са за посещаване на паркове и градинки, установени са два случая, при които в търговски вериги не са били спазени предписанията за разстояние сред чакащи на опашка клиенти “, заяви секретарят на Общината Делян Иванов.

Той показа данните и за формирани 8 досъдебни производства - като 7 от тях са за неспазване на наложена карантина, а едно е за неспазване на предписание на чиновник на контролно-пропусквателен пункт.

„ Ще бъдем безкомпромисни към всички, които се пробват да заобикалят или нарушават разпоредбите “, безапелационен бе кметът на Стара Загора. В старозагорския кв. „ Лозенец “ ще бъдат повишени ограниченията и ще се правят постоянни инспекции на лица, които нарушават разпоредбите.

Градоначалникът изясни, че все още са извършени диалози с всички по-големи групи в Общинския съвет, с цел да могат да бъдат набелязани ограничения за подкрепяне на най-нуждаещите се жители и най-уязвими групи.

За следващ път беше издигнат и въпросът за краткотрайното прекратяване на работата на Автогара Стара Загора, като задачата е да бъде понижен пътникопотокът от хора, които пътуват от едно обитаемо място в друго и те да се насочат към по-малки транспортни средства.

„ Нека всички бъдат солидарни, че се намираме в изключително състояние “,  моли Тодоров. Той изясни, че прекъсването на междуселищните линии на публичния превоз, както и редуцирането на градските автобусни и тролейбусни такива, има за цел да ограничи скупчването на доста хора на едно място, с цел да се резервира здравет о им.

Сред присъстващите беше и регионалният шеф Гергана Микова, която изясни, че „ до края на деня ще бъде издадена заповед, в която ще бъде натрапен вечерен час за жителите на област Стара Загора.

„ Ще бъде неразрешено напредването на хора от 21:00 часа до 05:00 часа, с изключение на при положение на напредване от и до работно място или при потребност от здравна помощ . За съблюдаване на заповедта ще съблюдават органите на Министерство на вътрешните работи и самите общини “, обясни Микова.

Живко Тодоров благодари на всички, които в този миг на потребност подаряват и оказват помощ на най-нуждаещите се и моли към съпричастност и отговорност. В помощ на всички жители, които търсят информация, на формалния уебсайт на Община Стара Загора и ма направена специфична секция, в която хората могат да се осведомят, както и да открият синтезирана най-важната информация, обвързвана с ограниченията за ограничение на вируса.

В конференцията присъединяване взеха още и зам.-кметовете Йордан Николов, Красимира Чахова, Милена Желева и инж. Янчо Калоянов, както и началникът на Регионалната здравна ревизия в Стара Загора доктор Станимир Станков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР