От днес са в сила нови мерки срещу разпространението на

...
От днес са в сила нови мерки срещу разпространението на
Коментари Харесай

Слаб интерес към ваксинацията на бременни срещу коклюш в първия ден от новите мерки

От през днешния ден са в действие нови ограничения против разпространяването на коклюш. Те включват по-ранна имунизация на новородените и безвъзмездна имунизация на бременните дами в третия триместър дами у нас.

Интересът към имунизацията на бременни към този момент не е огромен. Ваксината е безвъзмездна и целесъобразна. Бъдещите майки би трябвало да носят настоящ документ, който удостоверява, че са в последния триместър от бременността, с цел да не се постанова да ги връщат. На този стадий имунизациите се вършат само в районните здравни ревизия в страната.

Само една бременна жена беше ваксинирана през днешния ден в здравната ревизия във Варна, макар че предходните дни е имало доста запитвания по телефона от бъдещи майки.

" Хората питат в този момент по какъв начин да дойдат, какви документи да носят...Вероятно в идващите дни ще имаме доста повече. Очаквам го, тъй като от диалози с АГ-специалисти, които ми се обаждаха, имаше доста повишен интерес. Казаха, че доста от техните пациентки желаят да си създадат ваксина ", съобщи доктор Анка Баева, РЗИ – Варна.

В Бургас кабинетът за имунизация против коклюш в здравната ревизия остана празен.

" Днес не се ваксинира нито една жена в кабинета. Предполагам, че към момента се обмисля разновидността за имунизация, подсигуряват се документите, с които би трябвало да дойдат при нас. Предходните дни имахме много запитвания по телефона ", сподели доктор Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

Бременни, чакащи за имунизация, имаше от рано сутринта през кабинета в РЗИ - Пловдив. Дори се сътвори леко напрежение.

" Аз чаках, че в 9 часа ще започва имунизацията, аз въпреки всичко съм и на работа. От 10 дни звъня и се интересувам по кое време ще мога да се имунизирам, с цел да предпазя фамилията си и нероденото си бебе. Имах желанието да си закупя и да не очаквам да ми бъде сложена безплатната ваксина, само че откакто разбрах, че ще бъдат отпуснати за бременни, започнах много настоятелно да диря и да ревизирам, както по аптеките, по този начин и на РЗИ по два пъти дневно ", споделя Венета Илиева.

Лекарите поучават и другите членове в фамилиите, които чакат бебе, да се имунизират.

От през днешния ден се вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения против коклюш в учебните заведения и в детските градини. Те включват утринен филтър на децата, с цел да не се позволяват заболели, постоянно проветряване и стерилизация.

" Ние сме засилили % на дезинфекционния разтвор, с цел да бъде по-оптимално почистването в границите на допустимото. Заредено е със сапун, с дезинфекционни разтвори в санитарните пространства, децата са предизвестени да съблюдават хигиена. Всички учители са предизвестени, при положение на подозрения, да ни известят незабавно, с цел да осведомяваме здравните управляващи ", сподели Мария Нестерова – шеф на СУ “Найден Геров ” - Варна.

" Всяка заран, при приема на децата, следим за признаци като кашлица, хрема, обриви и в случай че имаме деца с такива признаци, надлежно се обаждаме на родител и се насочва към персонален доктор ", добавя Донка Стойчева, мед. сестра в ДГ " Златното ключе " - Бургас.

Противоепидемичните ограничения ще са в действие до 31 юли.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР