От днес работи петият филиал на Столичната библиотека, който се

...
От днес работи петият филиал на Столичната библиотека, който се
Коментари Харесай

Петият филиал на Столичната библиотека е в „Овча купел“ на ул. “Петя Дубарова“

От през днешния ден работи петият филиал на Столичната библиотека, който се намира в регион „ Овча купел “.

Разрастването на библиотеката оказва помощ да достигнем до повече читатели, само че това демонстрира и потребността от нематериалност. Книгите и писателите са едни от най-хубавите посланици на мира и се надявам всички ние да се обединим към това и да подкрепим хората от Украйна.“ Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новия филиал на Столичната библиотека в регион „ Овча купел “. На събитието участваха и Н.Пр. посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко, ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, кметът на региона Ангел Стефанов, шефът на библиотеката Юлия Цинзова и доста възпитаници от 149. СУ и 88. СУ.

Филиалът на столичната библиотека разполага с 3 200 книги и ще дава всички електронни и цифрови запаси на библиотеката. Новият филиал надгражда опциите на Столична библиотека, която е една от най-големите културни институции в България, с над 72 хиляди читатели. Заедно с откритата преди към година Дигиталната лаборатория благодарение на Посолството на Съединени американски щати библиотеката уголемява своите благоприятни условия да притегля повече читатели.

Днес библиотеките имат изключителна роля за обезпечаване на свободен достъп до информация, познание и просвета посредством своите цифрови платформи.

Кметът подари на библиотеката книги от български писатели.

„Дарение са създали и наши издателства и създатели, носители на Годишните награди на Столична библиотека, които са дали над 400 свои най-нови книги и списания. В празничния ден дребните читатели ще получат дарове – детски книжки, а до 19 март всички искащи – безвъзмездни читателски карти на Столична библиотека. На 19 март, събота, във филиала започва детско артателие с младия художник Димитър Кърджилов

Предвижда се във филиала, където има близо 30 детски книжки на украински език, дружно с Посолството на Украйна, което се намира в регион „ Овча купел “, да бъдат проведени ателиета за украински деца“ – уточни Юлия Цинзова.

Филиал „ Овча купел„ предлага за читателите и потребителите:
свободен достъп до всички електронни и цифрови запаси на библиотеката – Каталог с над 700 хиляди документа, тематични платформи, цифрови сбирки и бази данни, онлайн поръчки и доставка на книги;Ползване на цифрови просветителни платформи за ученици;Инициативи за поощряване интереса към четенето и ученето на децата и учениците – срещи със модерни български детски автори; артателие с младия художник Димитър Кърджилов, изнесени сбирки на Читателски клуб „ АРТ и ШОК “ и др.;Изложби, гостувания на Литературния клуб на Столична библиотека, министър председатели на книги на създатели от региона и др.;Работилници по начална цифрова просветеност за деца – роботчета – пчелички, 3D очила;Опознаване на 3D технологиите за възпитаници – уъркшопове и демонстрации с 3D химикалки, 3D скенер и 3D принтер.
Семейни образования и тематични беседи за родители с посетител консултанти – психолози, педагози и други

Фотограф Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР