От днес по магазините трябва да са достъпни поне 50

...
От днес по магазините трябва да са достъпни поне 50
Коментари Харесай

От днес по магазините трябва да са достъпни поне 50 основни храни с трайно ниски цени

От през днешния ден по магазините би трябвало да са налични най-малко 50 съществени храни с трайно ниски цени. Сред тях наложително ще влизат самун, мляко, месо, млечни и месни артикули, яйца, плодове и зеленчуци. Те ще се оферират от множеството от най-големите търговски вериги, които одобряват партньорството с Министерството на стопанската система.

Продуктите ще бъдат обозначавани с логото " Достъпно за вас " като част от акцията на Министерството на стопанската система за преодоляване на повишаването на храните.

„ На входа на всеки от хипермаркетите ще се слага осведомително табло с настоящите най-ниски цени и съответните артикули, които се оферират през седмицата. Те ще са разнообразни и на разнообразни цени в обособените вериги. Така ще се подсигурява конкуренцията сред търговците и опцията цените да падат на пазарен принцип “, заяви пред БНР министър Богдан Богданов.

" Инициативата стартира поетапно в партньорство с множеството от по-големите търговски вериги, като се водят диалози и с по-малки районни такива. Целта е да се подсигуряват най-достъпните цени на дадени артикули от дребната потребителска кошница ", разяснява още Богданов.

Първоначално мярката породи разногласия сред специалисти и беше изрично отхвърлена от Комисията за защита на конкуренцията, само че след това проблемите в закона бяха решени.

По-конкретно самодейността обгръща обезпечаване на седем продуктови групи от дребната потребителска кошница, отговарящи на нормалните условия за качество и съдържащи всички нужен артикули за разнообразно хранене, а точно: самун, захар и зърнени храни, включващи брашно, самун, тестени произведения, макарони, захар, варива, включващи ориз, зрял фасул, леща, грах, нахут, месо и месни артикули, включващи прясно свинско месо, прясно пилешко месо, риба, малотрайни салами, трайни салами, мляно месо (кайма), мляко, млечни артикули и яйца, включващи прясно мляко сред 1 % и 4 % масленост, UHT млека, кисели млека, кашкавал, сирене бяло саламурено, извара, яйца, плодове, включващи ябълки, грозде, цитрусови и южни плодове, други пресни и замразени плодове, зеленчуци, включващи домати, краставици, зеле, пипер, зрял лук, чесън, праз, кореноплодни зеленчуци, листни зеленчуци, други пресни зеленчуци, картофи, консервирани зеленчуци и артикули на зеленчукова основа, скотски и растителни масла и мазнини, оцет и сол, включващи млечни масла, олио, оцет, сол.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР