От днес официално започваме да живеем на екокредит, това каза

...
От днес официално започваме да живеем на екокредит, това каза
Коментари Харесай

От днес официално живеем на екокредит

От през днешния ден публично започваме да живеем на екокредит, това сподели Веселина Кавръкова – началник на българския клон на WWF, в предаването “Преди всички “ по " Хоризонт ".

Една методика на Световната организация за екологичен отпечатък показва пресмятане на това, което земята може да предложи като запас, разясни Кавръкова:

“Всичко, което одобряваме за даденост идва от опазени екосистеми - почвено изобилие, контролиране на климата, всичко това, което имаме и одобряваме за даденост, само че в действителност идва от едни опазени екосистеми, които действат добре “.

Тя посочи още, че “от 70-те години насам, все по-бързо започваме да изчерпваме ресурсите за годината. Сега през август към този момент сме изчерпали това, което земята може да ни даде, и фактически започваме да живеем на заем ".

" Не бих споделила от идващите поколения, само че и от самите себе си, тъй като темпът е толкоз бърз, че резултатите от това ще стартират и в границите на нашия живот ", сподели тя и добави:

“По-бързото взимане от природата на това, което тя може да създаде - значи увреждане на екосистемите – на гори, на води, на океани и морета и надлежно услугите, които идват от тях, няма да бъдат толкоз качествени. “

На въпроса за мястото на България по отношение на другите страни по ползване, тя обясни:

“Светът използва доста друго. Имаме страни, които са отпред на класацията - като Съединени американски щати, които употребяват запас като за пет планети. Има страни, които употребяват под една планета, които са небогати, разрастващи се страни, в които хората имат стеснен метод на живот. В Европа е малко по-умерено ситуацията, само че отново множеството страни употребяват повече от две планети. Ние в България към момента сме под двете планети. Нашата консумация е към планета и нещо, само че темпът пораства, тъй като се развиваме бързо. “

Кавръкова посочи още, че роля има освен държавното управление, “но и всеки едни от нас - с това, което прави и избира да употребява “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР