От днес на родния книжен пазар, благодарение на издателствата „Киви”-

...
От днес на родния книжен пазар, благодарение на издателствата „Киви”-
Коментари Харесай

„Франкенщайн от Багдад“, съшит от парчета реалност

От през днешния ден на родния хартиен пазар, с помощта на издателствата „ Киви”- „ Вакон”, е превъзходната творба с голям брой литературни награди „ Франкенщайн от Багдад”от Ахмед Садауи.

Според критиците, романът на Ахмед Садауи е неоспорим шедьовър, а багдадският Франкенщайн е събирателният облик на едни чужд за нас достоверен свят от облици, пейзажи и обстановки, заровен под останките на унищожителната война в Ирак.

В историята се преплитат орисите на няколко герои: Хади, вехтошар и търговец с противозаконен бизнес, който стартира да събира човешки елементи из осените с остатъци багдадски улици, воден от мюсюлманската традиция – покойникът да бъде заровен уместно, Хасиб – охранител на хотел, Махмуд – упорит публицист и хроникьор на войната и старицата Елишва, която вдъхва живот на събраното от разнообразни човешки елементи тяло.

От този миг нататък Франкенщайн заживява личен живот в търсене на отмъщение за отнетите животи, последователно, трансформирайки се в бездушна машина за принуждение. На фона на военните дейности, ежедневни бомбени офанзиви и хиляди жертви Садауи основава една гротескна сага – с доста възприятие за комизъм и огромна доза подигравка, чиято концепция е да внуши какъв брой безсмислена е войната и какъв брой скъп е човешкият живот.

„ Франкенщайн от Багдад “ е майсторски композиран, проникновен и друг разказ. Темите, които визира, са изключитлено настоящи освен във времето на поствоенен Ирак, само че и в епохата на така наречен „ подправени вести “ и основаването на лъжливи облици.



Авторът Ахмед Садауи е иракски публицист, стихотворец, режисьор и сценарист на документални филми. Той е първият иракчанин, спечелил Международната премия за арабска художествена литература през 2014 година с „ Франкенщайн от Багдад “. Със същия разказ печели и Голямата премия на Франция в категория фентъзи. Роден през 1937 година, в Багдад, където живее до през днешния ден.

Отзиви:

„ Дръзка притча за непоносимото принуждение. “

New York Times

Сатиричното жило на Садауи е изненадващо и даже разтърсващо – шегите, които употребява, идват обхванати в мрачевина, а смехът постоянно те хваща за гърлото.

The Observer

Задължително четиво – разказ, който дава ясна визия за живота в Багдад през 2005 година Множеството от разкази постоянно се пресича, с цел да образува една комплицирана целокупност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР