От днес може да се кандидатства за ваучерната схема за

...
От днес може да се кандидатства за ваучерната схема за
Коментари Харесай

Малките и средни фирми могат да кандидатстват за ваучери, с които да започнат процедура за излизане на капиталовия пазар

От през днешния ден може да се кандидатства за ваучерната скица за даване на услуги за издаване на скъпи бумаги на финансовия пазар на дребни и междинни предприятия по линия на оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност ".

Ваучерната скица е на стойност малко над 1,5 млн. лв., като се чака тя да активизира в допълнение 15 млн. лв., сподели заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. Ваучерите са 30 и всеки е на стойност 50 000 лв.. Документи могат да подават за период от 24 месеца, като освен дребни и междинни компании, само че и микро предприятия могат да вземат участие в схемата.

Преди да аплайват, компаниите би трябвало да проведат процедура за избор на реализатор с обществена покана по реда на Постановление на Министерски съвет 160 от 1 юли от 2016 година, с която да изберат борсов медиатор и да подпишат с него контракт. Посредникът приготвя документите за листване на сдружението на борсата и се кандидатства в организацията за дребни и междинни предприятия през ИСУН и по този начин започва процедурата. Имат период от девет месеца за набиране на капитала на борсата, като би трябвало да съберат най-малко 500 000 лв., с цел да бъде процедурата оповестена за сполучлива и след приключването й борсовият медиатор посредством МСП-то да си получи тези 50 000 лв. по линия на схемата. Документите на претендентите ще се преглеждат на правилото - първи по време - първи по право. Оценката за допустимост ще е със период от 10 дни.

Ако схемата се развива сполучливо, има още 2,4 млн. лв., които ще бъдат отпуснати по същата скица. Според ръководителя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев още при започване на идната година може да се отвори новата скица и по нея да бъдат отпуснати спомагателни петдесет ваучера.

Според статистически данни, представени от Добрев, 200 000 души в България съгласно приходите си образуват междинната класа, като от тях едвам 1000 са самостоятелните вложители на БФБ. Останалите си купуват апартамент, с цел да го отдават чартърен, което е мъчно ликвидна инвестиция, а доходността обичайно в България е към 2 - 3 %. Добрев цитира и данни за Съединени американски щати, където 54 на 100 от популацията взе участие на финансовия пазар. В Европа числата са по-малки, само че са стотици пъти по-високи от тези в България, добави той.

Лъчезар Борисов заяви, че задачата на схемата е готовност на финансовия пазар и търсене на синергия с останалите принадлежности на финансовия инженеринг, а съществена задача е поддръжка на МСП при достъпа им до финансиране. Той цитира данни от есенната макроикономическа прогноза, съгласно която вложенията в структурата на Брутният вътрешен продукт ще имат напредък от 8,9 на 100 до края на 2018 година в действително изражение, а през 2019 година се чака 9,5 на 100 действителен растеж на вложенията в структурата на Брутният вътрешен продукт.

Икономическият напредък към този момент се движи от вложенията, а освен от потреблението и износа, сподели заместител -министърът. От позиция на финансиране към частния бранш се чака 2018 година да приключи със 7,5 на 100 действителен напредък. Като се изключат семействата, през 2018 година растежът на заемите към бизнеса се чака да е 6,3 на 100, а през 2019 година да е 6,9 на 100, а през 2020 година - 7,4 на 100. Заместник-министърът цитира данни от разбор за 2017 година на база на данни на Национален статистически институт, съгласно който в България има 4,350 милиарда лв. вложения от компании с мажоритарно непознато присъединяване и по отношение на 2016 година това е растеж от 9,55 на 100.

По данни на управлението на ръководещия орган на оперативната стратегия "Иновации и конкурентоспособност " до момента над 1900 са бенефициентите и над 800 млн. лв. са изплатени средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР