От днес ледник върху разположен в Италия склон на планинския

...
От днес ледник върху разположен в Италия склон на планинския
Коментари Харесай

С радар ще следят ледник в Алпите, защото е много вероятно да се срути

От през днешния ден хладилник върху ситуиран в Италия скат на планинския масив Монблан в Алпите ще бъде наблюдаван с помощта освен на камери, само че и на радар, защото вероятността от сриването му е огромна, оповестиха управляващите в региона Вале д' Аоста, представени от Франс прес.

Интерферометричният радар сега се конфигурира от техници. Въпросният хладилник Планпенсьо бе следен от 2013 година благодарение на камери. Те обаче не действат при мъгла, неприятна видимост и нощем.

В ледника се появи пролука и огромна част от него, съответстваща на 250 000 куб. м лед, т.е. на размера на 100 басейна с олимпийски размери, заплашва да се откъсне и да се срути в дребна котловина в подножието на масива.

От кметството на намиращия се наоколо град Курмайор в Северозападна Италия подредиха затварянето на локален път нощем и лимитираното му прилагане през деня.

"Вследствие на горещините през лятото бе следено ускорено размразяване на ледника през август и първата половина на септември ", съобщи представител на кметството.

Според гласиолога Фабрицио Тройло, заканите от сриване на ледника значително са свързани с водата в основата му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР