От днес изплащат обезщетения в Шарково, след като кози и

...
От днес изплащат обезщетения в Шарково, след като кози и
Коментари Харесай

От днес изплащат обезщетения заради чумата в Шарково

От през днешния ден изплащат компенсации в Шарково , откакто кози и овце бяха умъртвени поради чумата. По човечен метод са умъртвени всички животни от последните 3 стада в село Шарково, област Ямбол, заяви през вчерашния ден на министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Стопаните от Шарково ще получат обезщетение от не по-малко от 190 лева .

" Втори проби би трябвало да се вземат освен в това стадо, а от безусловно всички в село Болярово , това беше доказано като наложителна мярка от най-хубавия френски вирусолог ", разяснява пред Българска национална телевизия министър Порожанов.

 Умъртвиха и последните 3 стада в Шарково
Умъртвиха и последните 3 стада в Шарково

В района са доказани 22 проби за чума по овцете и животните

Днес би трябвало да бъдат взети и втори проби за чума в Болярово от стопанството на Анна Петрова. Собствениците не престават да се съмняват дали би трябвало да бъдат взети проби поради разминаване в резултатите . В стопанството идва нов ветеринарен доктор , тъй като в петък животновъди отхвърлиха да пуснат сътрудника му до стадото.

Забраната за недопускане на хора без адресна регистрация в селата с открита болест от чума по животните остава в действие. На всеки 20 дни ще се взимат проби от животните. Зоната за това е 10 км към огнищата , само че по предложение на задачата от Европейска комисия, зоната ще бъде разширена до 20 км , с оглед допустимо разпространяване на болест.

 Собственичката Анна от Болярова не дава втора проба от стадото си
Собственичката Анна от Болярова не дава втора проба от стадото си

Според Биков, Нинова е отговорна за срутва на доверие, а социалистът Иванов вижда анархия и безпорядък

" Имаме под забрана седем общини, които да търгуват своите артикули . Това са единствено част от сериозните стопански загуби, които може да провокира разпространяването на заболяването. Предложих на баба Дора с изключение на компенсацията, което ще получи, да й бъде доставено стадо от нови 100 кози от животновъди в Карловско, само че тя изрично отхвърли ", изясни Порожанов.

Той добави, че следва стерилизация на всички стопанства , в които е имало инфектирани животни. " Първо би трябвало да установим, че нямаме позитивни проби, по-късно има един 21-дневен период, в който може да падне карантината ", разяснява той.

Порожанов добави, че в Турция има над 700 огнища на заболяването, само че към момента не е ясно по какъв начин чумата по животните е стигнала в България.

 Изведоха доброволците от Шарково
Изведоха доброволците от Шарково

Въведена е карантинна зона в Ямболско

" Призовавам Цацаров да пристигна на място и да види по какъв начин стоят нещата . Искам доказателство и документи, че мои животни са заболели, а не на Гошо и Пешо ", разяснява пред БТВ притежател на последното стадо в Болярово Тошко Димитров, собственик. Пътят на входа на града е блокиран от негови симпатизанти , събрали се във Facebook. И Шарково е блокирано, само че от управляващите, с цел да се извърши дезинфекцията.

" Действията на държавното управление са верни, само че имаше слаба осведоменост за евентуалната опасност и за това, че единственият вероятен вид да излезем от тази обстановка, е евтаназията на животните, където има огнище на чума ", изясни пред НоваТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

" Политиците няма по какъв начин да извличат политически дивиденти от сходна покруса и обстановка, която се е основала в страната. В България би трябвало да имаме малко по-голямо почитание към специалистите и към тези, които се грижат за здравето на хората, тъй като БАБХ бяха безапелационни, че пробите са позитивни и би трябвало да стартира ограничение на разрастването на чумата в страната. Има 1 милион и 300 хиляди овце и кози в страната . До момента са избити към 4500. Сами разбирате, че е добре да се подхващат сходни дейности, тъй като те са единствените вероятни ", добави Цветанов.

 МВР-шефът изиска дисциплинираност при рецесията с чумата
МВР-шефът изиска дисциплинираност при рецесията с чумата

Всички държавни граници се пазят и ревизират старателно

Припомняме, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова опроверга вътрешния министър Валентин Радев, че левицата е дала поддръжка за ограниченията против чумата . Нинова недоумява и за какво се стопира евтаназията . Корнелия Нинова желае и оставката на Румен Порожанов. Тя не приема взетите към този момент оставки като съществено деяние .

На брифинг вътрешният министър Валентин Радев разгласи, че с министър Порожанов ще отидат в Народното събрание, с цел да се опитат да убедят всички политически сили да поддържат ограниченията . По думите на Радев държанието на някои политически сили заплашва националната сигурност. Порожанов и шефът на БАБХ демонстрираха бланки от проучвания от френската лаборатория. Експертите са безапелационни, че все още две са огнищата на чума в страната - стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

Временно евтаназията бе спряна, точно поради напрежението в обществото, само че общините със болест от чума бяха сложени под непоколебим надзор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР