От днес хората ще могат да подават заявления за социално

...
От днес хората ще могат да подават заявления за социално
Коментари Харесай

Започва кандидатстването за по-големи социални помощи

От през днешния ден хората ще могат да подават заявки за обществено подкрепяне във всяка дирекция „ Социално подкрепяне “ в страната, с цел да аплайват за по-високите обществени помощи. Документи ще могат да се подават и по електронен път.

От през днешния ден размерът на обществените помощи ще се дефинира според от линията на беднотия, която е 504 лв. сега, а няма да бъде привързан с обезпечения най-малък приход, който е 75 лева и не е променян от 2018 година Основата за достъп до помощи няма да бъде 504 лева, колкото е линията на беднотия за 2023 година, а 30% от нея, т.е. 151,20 лева Право на месечна помощ ще имат лица и фамилии, чийто приход за предходния месец е по-нисък от избран диференциран най-малък приход, изчислен от тази база.

Праговете за достъп стават от 151,20 до 249,48 лева на човек, като при някои категории нарастването е повече от двойно. Размерът на помощта е разликата сред тези прагове и действителния приход на фамилията. Например оптималният размер на месечната обществена помощ за самотно живеещ човек над 75 години ще се усили от 136,50 лева на 249,48 лева За родител, отглеждащ самичък дете до 3-годишна възраст, цената й ще се увеличи от 99 лева на 181,44 лева

Увеличава се и помощта при бедствия и повреди за покриване на случайно зародили потребности. Сега тя е пет пъти от обезпеченият най-малък приход - 375 лв., а към този момент ще бъде до трикратният размер на прага на бедността или  1512 лв. за тази година.

От 1 юни влизат в действие измененията в Закона за обществените помощи

Новите разпореждания плануват срокът за наложителна, непрекъсната регистрация в дирекция „ Бюро по труда “, преди подаване на заявление-декларация за обществени помощи да се понижи от 6 на 3 месеца. Това ще даде опция за по-бърз достъп до обществено подкрепяне и понижаване на риска от изпадане от системата. Времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават обществени помощи, се понижава от сегашните 14 дни по 4 часа на ден на 40 часа месечно. По този метод се дава опция за включването им в разнообразни ограничения за приемане и повишение на техните подготовка и опит, което е фактор  за по-бързото им включване на пазара на труда.
 
 istock istock
С плана на измененията в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне са планувани нови благоприятни условия за поддръжка на рискови групи, които досега не са получавали подкрепяне. Предвижда се за покриване на първични потребности на пълнолетни хора, напускащи резидентен вид обществена услуга, да се отпуска целева помощ в размер на линията на беднотия за съответната година. Помощта ще се дава за три месеца, като се отпуска единствено един път и при изискване, че индивидът се е записал в дирекция „ Бюро по труда “.
 
С измененията се дава право, когато незает или незает член на фамилията, получаващ месечни обществени помощи, стартира работа, помощта да продължи да се изплаща за период от 3 месеца в границите на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия контракт. Отпада ограничаването за разпределяне на месечни помощи на учащите във висшите учебни заведения, както и на възпитаници от частните учебни заведения. Предвижда се да не се изисква регистрация в дирекция „ Бюро по труда “ за разпределяне на месечни помощи на студенти във висши учебни заведения, по специалности, за които е планувана единствено постоянна форма на образование.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР