От днес хлябът е с нова цена, по-висока цена. Това

...
От днес хлябът е с нова цена, по-висока цена. Това
Коментари Харесай

Хлябът пак поскъпва заради скъпия газ и скока в цените на суровините

От през днешния ден хлябът е с нова цена, по-висока цена. Това разгласи ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева пред „ Фокус “.

„Вече на всеки българин, мисля, му стана ясно, че газът ще има нова цена и тя се чака да бъде с към 35% нарастване. Независимо от отлагането, което желаеха във връзка с тази цена от КЕВР, е ясно, че цената на газа ще се повиши. А цената на газа въздейства и на цената на електрическата енергия, въздейства и на цената на петрола. А цената на газа стартира да въздейства още от равнищата.

Към момента към този момент имаме повишаване на цените на нашата съществена суровина – брашното, имаме повишаване на цената на маята и на останалите съставни елементи, които влизат в рецептурата на българския самун. Така че за жалост истината е една – ще има актуализация на цената на хляба. Друг е въпросът, че ние приказваме постоянно за себестойност или за доставна цена на хляба, тази цена, която българските консуматори не познават, тъй като цената на хляба в България се дефинира от търговците, а те работят с надценки сред 20 и 40%“, уточни Марияна Кукушева.

Очакваме държавнически жест за цялостно отпадане на Данък добавена стойност за хляба, уточни Кукушева. По думите й, в случай че това се случи, значи автоматизирано понижаване на цената с 20%, а нарастването няма да се усети от крайният консуматор.

„При оповестените към този момент оптимизации, това значи не високо нарастване на настоящите цени сега. В противоположен случай всеки може да счита, аз разгласих надценките, контролните органи също ги знаят, те са сред 20% и 40% върху доставната цена на хляба. От през днешния ден за никого не е загадка, доста български хлебопроизводители актуализираха своите цени“, сподели още Марияна Кукушева.

Според нея сериозен проблем е, че към момента никой не разяснява обезщетения за цената на тока през месец май.

„ Анализите на държавното управление сочеха, че цената на електрическата енергия ще падне, по тази причина не бяха обсъждани обезщетения за месец май. Темата обаче е повече от настояща, тъй като цената на тока освен не пада, а трендовете са да продължи да расте“, акцентира ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева.

От дребна пекарна в Стара Загора споделят пред БТВ, че не желаят да подвигат цената на хляба, само че суровините са скочили фрапантно и в случай че създават единствено самун, няма по какъв начин да си платят сметките.

„Ток, олио, брашно – всичко върви нагоре като цени, а ние произвеждаме дневно 200 хляба, като преди 7 години сме стартирали при цена на олиото 1,30 лева Сега е 5,50 лева.“, обявиха от пекарната.

Не знаят дали ще оцелеят и в Монтана в пекарна, която е напълно на газ. Несигурността дали изобщо ще има газ слага производителите в неизясненост дали ще работят изобщо.

Преминаване на ток за тях не е вид, тъй като това коства доста скъпо, трябват специалисти, както и дълъг развой по престрояване на производството.

Засега цената е с 20 ст. нагоре там, като прогнозата е сигурно за още едно нарастване.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР