От днес гърците могат да подават електронно заявление за издаване

...
От днес гърците могат да подават електронно заявление за издаване
Коментари Харесай

Започна процес по издаване на нов тип лични карти

От през днешния ден гърците могат да подават електронно заявление за издаване на машинночетими персонални карти, съобразени с условията на Европейски Съюз и Съединени американски щати, предадоха гръцките медии. Всички жители на южната ни съседка са задължени да сменят персоналните си карти с нови до 3 август 2026 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

През електронната платформа id.gov.gr, която отвори в 08:30 часа тази заран, жителите могат да си запазят час за издаване на нови или подмяна на остарели персонални карти, осведоми АНА-МПА. Таксата за новите документи е 10 евро. Валидността на новоиздадените документи ще бъде 10 години.

За възрастните хора, хората с увреждания, пациентите в болнични заведения и арестуваните от органите на реда са разполагаем 60 мобилни единици, посочи националната гръцка телевизия ЕРТ.

При новите, осъвременени персонални карти се дава опцията за непринудено изтъкване на кръвната група и резус фактора след показване на здравно проучване.

Новост за страната ще бъде и това и че фотографията на лицето, което си сменя персоналната карта, ще се прави електронно на място. По електронен път ще се снема и пръстовият отпечатък.

Предложението за смяна на персоналните карти провокира неодобрение измежду част от гръцкото общество. В Солун и Атина имаше митинги поради разнообразни терзания като да вземем за пример съществуване на чип с проследяващи устройства, вградени в новите документи.

Професионалните фотографи също се оплакаха, че новите условия им „ взимат работата “.

Генералният секретар на публичния ред Манос Логотетис разясни, че достъп до персоналната информация имат единствено органите на сигурността и че картите „ нито могат да проследят, нито да снимат, нито да създадат каквото и да е друго, което би могло да ни обезпокои “.

По-рано този месец гръцкият министър председател също съобщи, че новите персонални карти не съдържат „ никакви чипове, камери или подслушващи устройства “.

Срокът за обновяването до 2026 година е съгласуван с условията за сигурност на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Според Съединени американски щати досегашните персонални карти са лесни за подправяне.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР