От днес Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския

...
От днес Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

Франция пое председателството на ЕС с приоритет суверенна Европа

От през днешния ден Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Това става за първи път от 14 години насам. Френското председателство идва на фона на множество провокации: от вълната на Омикрон до скупчването на съветски войски на границата с Украйна. То обаче е и късмет за сегашния президент Еманюел Макрон да си направи задоволително реклама, с цел да пристъпи към преизбирането му за нов мандат, споделя БГНЕС.

От 1 януари Франция, която поема щафетата от Словения, ще ръководи за шест месеца Съвета на Европейския съюз, който съставлява ползите на 27-те страни членки пред Европейската комисия и Европейския парламент.

Френското председателство ще следва главните политически линии, които президентът на страната Еманюел Макрон изложи в речта си за суверенна, обединена и демократична Европа на 26 септември 2017 година в Сорбоната. През последните четири години държавният гава и държавното управление работят за построяването на същински европейски суверенитет, което значи способността на Европа да съществува самостоятелно, с цел да пази своите полезности и ползи.

Френското председателство би трябвало да бъде миг на истината за регулирането и отчетността на цифровите платформи, ценообразуването на въглеродните излъчвания на европейските граници на вносните артикули, минималните заплати и връзките с Африка.

Програмата на френското председателство е съгласувана с триото. Тази система, която съществува от 2009 година, слага дълготрайни цели и дефинира главните тематики, които би трябвало да бъдат прегледани за интервал от 18 месеца. След словенското председателство Франция ще стартира нов цикъл и ще работи като трио с Чехия, която поема председателството на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на 2022 година, и с Швеция, която ще бъде ротационен ръководител през първата половина на 2023 година

Въпреки късата си дълготрайност, френското председателство си слага амбициозни дълготрайни цели. Президентът Еманюел Макрон желае нов стопански модел на Европейския съюз, като мощен акцент се слага върху основаването на верните работни места. Франция, както и Германия, желае Европа да бъде по-самостоятелна, да бъде обединен и мощен артист на интернационалната сцена.

На 9 декември президентът на Франция Еманюел Макрон показа целите на страната за шестмесечното ѝ председателство, чието мото е „ Възстановяване, мощ и принадлежност “ .  Той пое ангажимент по време на мандата Франция да работи за основаването на мощен и " върховен " Европейски съюз. „ Целта на Франция е да работи за основаването на една Европа, която е мощна в света, изцяло суверенна, свободна в избора си и виновна за личната си орис ", съобщи Макрон. 

Той прикани за нов механизъм за отбрана на границите на Европейски Съюз в изискванията на мигрантска рецесия . „ Европа би трябвало да подсигурява отбраната на своите граници ", съобщи той и като добави, че Франция ще упорства за промяна на така наречен Шенгенско пространство за свободно пътешестване сред 26 страни в Европа.

Нов стопански модел за Европейски Съюз

Макрон акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да преразгледа строгите си правила за бюджетен недостиг, защото държавните управления харчат доста, с цел да спасят стопанските системи си от последствията от рестриктивните мерки поради коронавирус. Франция ще упорства за " преразглеждане " на разпоредбите, които по-специално изискват дефицитът да остане под 3% от брутния вътрешен артикул (БВП).

Франция ще предложи нов механизъм на Европейски Съюз за попречване на вноса на селскостопански артикули от обезлесени региони.  " Ще придвижим и договарянията за основаване на европейски инструмент за битка с вноса от обезлесени региони, който ще има за цел да забрани вноса в Европейския съюз на соя, говеждо месо, палмово масло, какао и кафе, когато те са съдействали за обезлесяване ", съобщи Макрон.

Справяне с безработицата

Президентът счита да ускори практиката на държавна работа в Европейски Съюз за всички жители под 25 години.   " Трябва да отидем по-далеч по въпроса за европейската обществена работа от шест месеца за всеки на възраст под 25 години ", сподели Макрон. " Бих желал по време на шестмесечното ни председателство да реализираме съответно и стабилно използване на тази процедура. Инициативата включва жители на възраст от 16 до 25 години в планове, вариращи от запазване на околната среда до предварителна защита против наркозависимостта. Доброволческите стратегии са наложителни, само че единодушието за присъединяване е непринудено.

Разработване на обща позиция по сигурността и защитата

Сред френските цели за идващите месеци е да се усили способността на Европейски Съюз да пази границите си. В същото време ръководителят на Европейската комисия разгласи провеждането на конференция по въпросите на защитата преди подписването на Стратегическия компас през март.

Климатични и обществени въпроси, цифровизация

Очаква се по време на френското председателство да бъдат контрактувани или признати разнообразни европейски закони. Приоритет ще бъде икономическото контролиране и отчетността на платформите, изключително във връзка с речта на омразата, със законодателството по отношение на цифровите услуги и пазари (DSA и DMA), както и определяне на ценообразуване на въглеродните излъчвания на границите на Европейски Съюз за вносни артикули. Това е въпрос на икономическа и екологична успеваемост. Ще се подчертава и на приемане на европейско законодателство по отношение на минималните заплати.

Бъдещето на Западните Балкани

По отношение на проблемите на Балканите, президентът заяви, че през юни 2022 година ще се организира европейска конференция за Западните Балкани.  " През юни организираме конференция за Западните Балкани. Този район към момента страда от несъгласия и напрежение ", съобщи Макрон. „ Не можем да изградим мир в Европа през идващите 50 години, в случай че оставим Западните Балкани в ситуацията, в което се намират през днешния ден. "

Той акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да поеме отговорност, наред с другото, за капиталовата поддръжка за страните от района. " Това е належащо, с цел да се преборим с намесата и операциите на някои районни сили, които се пробват да дестабилизират Европа посредством Балканите ", твърди Макрон.

 
Германия пък застава отпред на Г-7 
В същото време от през днешния ден Германия поема ротационното председателство на Г-7. То ще бъде за период от една година.

Досега ротационен ръководител на Голямата седморка беше Англия. Председателството на Германия на групата на 7-те огромни стопански системи (САЩ, Германия, Франция, Италия, Канада, Япония, Великобритания) ще бъде следено доста от близко. То е първото след отдръпването на канцлерката Ангела Меркел. 

Председателството е изправено пред голям брой провокации: новото напрежение сред Запада и Русия поради Украйна, към момента неразбираемите връзки след Брекзит сред Лондон и Брюксел, коронакризата и редица други районни и световни закани.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР