От днес, екипите на Инспекцията по труда в морските курорти

...
От днес, екипите на Инспекцията по труда в морските курорти
Коментари Харесай

Инспектори по труда от цялата страна помагат на колегите си по морето

От през днешния ден, екипите на Инспекцията по труда в морските курорти се укрепват с командировани инспектори от други области на страната за усилване на контрола по време на дейния летен сезон. Обектите със сезонен темперамент се ревизират интензивно от началото на юни, само че от инспектори по труда от регионалните дирекции. През месеците юли и август по традиция те се укрепват с спомагателни екипи от други области поради растежа на наетите и на обектите на надзор .

По данни на Национален статистически институт за 2018 година наетите в областите с морски курорти са се нараснали с съвсем 33 000 души през юли по отношение на април .

Обектите със сезонен темперамент са разпознати като рискови , защото постоянно при сезонната претовареност се нарушават наредбите, регламентиращи законосъобразното наемане на служащи и чиновници, по работното време и заплащането.

Поради краткостта на заетостта нерядко не се влага и в безвредни условия на труд . Изграждането за малко време на сезонни преместваеми обекти също крие съществени опасности за живота и здравето на работещите. Именно при построяването на подобен обект в самото начало на сезона почина служащ в резултат на проваляне от електрически ток.

При контрола в курортните комплекси се подчертава върху предварителната защита на недекларирания труд - работа без трудов контракт, наемане на контракт за повърхностен работен ден при работа по 8 и повече часа, законосъобразното наемане на малолетни лица и на чужденци, възнаграждение на част от възнагражденията на ръка след устно договаряне.

Повече информация за правата на сезонните служащи и по какъв начин по-ефективно могат да ги защитят е оповестена на интернет страницата на Инспекцията по труда в рубриката " Пресцентър ".

ИА ГИТ припомня, че наемането на малолетни лица става единствено след позволение от Агенцията , което важи за съответното работно място, за което е поискано, и за работодателя, с който е подписан договорът. Заявлението може да бъде подадено и по електронен път.

Срокът за изговаряне при показване на цялостен комплект документи е 7 работни дни . Документите, които се изискват, са идентични с тези, които би трябвало да бъдат готови за всяко работно място, без значение дали на него е назначено малолетно лице или пълнолетно.

Разликата е, че при наемане на малолетно лице те се показват авансово в Дирекция " Инспекция по труда " по местоположение на работното място, а при наемане на пълновръстен служащ - при инспекция. Процедурата за наемането на лица, ненавършили 18 година, е разказана в детайли на уеб страницата на ИА ГИТ.

При наемане на лица от трети страни работодателите следва да знаят, че наетите би трябвало да имат право на достъп до пазара на труда у нас . Редът за наемане на чужденци от трети страни е регламентиран в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, както и в Правилника за използването му. Компетентният орган за обезпечаването на достъп до пазара на труда е Агенцията по заетостта.

Работодателите са длъжни да уведомят Главна ревизия по труда в седемдневен период от действителното започване на работа на чужденеца. Целта е да бъде следено полагането на труд от тези лица, изискванията, при които работят, и да се наблюдава напускането им след приключване на периода на разрешението. За уведомяването е създадена специфична бланка , която е оповестена на уеб страницата на ИА ГИТ, в " Административно обслужване ", " Формуляри " и се подават в съответната дирекция " Инспекция по труда " по месторабота на чужденеца.

Информация за контролната активност в морските курорти през 2018 година е оповестена също на уеб страницата на ИА ГИТ.
 Инспекцията по труда със препоръки към сезонните служащи
Инспекцията по труда със препоръки към сезонните служащи

Те би трябвало да отстояват правата си навреме
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР