От днес Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България

...
От днес Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България
Коментари Харесай

Цитат на деня: Днес Историята се усмихна на България и Македония

От през днешния ден Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония е в действие. На публична гала в Министерски съвет бе финализирана и последната стъпка - подписването и размяната на ратификационните документи.

Днес историята се усмихна на България и Македония, а бъдещето им се отвори - това съобщи министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров, който постави автограф под документите от македонска страна. За България подписа вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Договорът, с който се определят основни правила в двустранните връзки сред България и Македония, беше ратифициран  на 15 януари на от македонския парламент с 61 гласа „ за “ и един „ въздържал се “. Три дни по-късно документът бе признат единомислещо и от българските депутати.

" Искам да поздравя парламентите на двете страни. Ясно е, че ние като държавно управление бяхме храбри и направихме нещо положително и за двете страни. Така че специфични поздрави на Зоран и оттук насетне имаме много практическа работа. ", съобщи от своя страна министър-председателят Бойко Борисов, който участва на формалната гала.

" Утре има среща на транспортните ни министри и всяка фаза по главните транспортни коридори – 4, 8 и 10, да ги подготвим и да ги докладваме на 1 март.  Поканили сме министър председателите на балканските страни, където минават тези коридори, и на срещата ще срещнем с всичко Европейския съвет. Мисля, че ще убедя всички, тъй като това, което предлагаме, би трябвало да стане. А стане ли – Балканите ще бъдат хубост! А ще стане, тъй като към този момент са на масата “, сподели още министър председателят Борисов.

Предстои и среща на 26 февруари, в Лондон по линия на Европейската банка за възобновяване и развиване, която е поканила на диалози министър председателите на Балканите. „ Така че имаме едно много мощно финансиране – Световната банка, Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Така че ние би трябвало да сложим на масата трите неща, които желаеме – автомагистралите, жп линиите и цифровата инфраструктура. В бюджета има 30-40 милиарда евро, свързани с тази инфраструктура “, уточни Борисов.

Той разяснява и разногласието на Гърция и Македония за името на македонската страна. „ Винаги доста внимавам да не излезе, че даваме препоръки на другите страни, само че в случай че Скопие и Атина бъдат храбри и намерят решение за разногласието на името, ще видите по какъв начин в границите на месеци нещата ще се развият в доста добра посока. Така че притискам палци, България ще бъде градивна, взимането на това решение е значимо “, сподели Борисов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР