От днес Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България

От днес Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България ...

Цитат на деня: Днес Историята се усмихна на България и Македония.


От днес Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е в сила. На официална церемония в Министерски съвет бе финализирана и последната стъпка - подписването и размяната на ратификационните документи.

Днес историята се усмихна на България и Македония, а бъдещето им се отвори - това заяви министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров, който сложи подпис под документите от македонска страна. За България подписа вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Договорът, с който се определят основни принципи в двустранните отношения между България и Македония, беше ратифициран  на 15 януари на от македонския парламент с 61 гласа „за“ и един „въздържал се“. Три дни по-късно документът бе приет единодушно и от българските депутати.

"Искам да поздравя парламентите на двете държави. Ясно е, че ние като правителство бяхме храбри и направихме нещо добро и за двете страни. Така че специални поздрави на Зоран и оттук нататък имаме доста практическа работа.", заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на официалната церемония.

"Утре има среща на транспортните ни министри и всяка фаза по основните транспортни коридори – 4, 8 и 10, да ги подготвим и да ги докладваме на 1 март.  Поканили сме премиерите на балканските държави, където минават тези коридори, и на срещата ще запознаем с всичко Европейския съвет. Мисля, че ще убедя всички, защото това, което предлагаме, трябва да стане. А стане ли – Балканите ще бъдат красота! А ще стане, защото вече са на масата“, каза още премиерът Борисов.

Предстои и среща на 26 февруари, в Лондон по линия на Европейската банка за възстановяване и развитие, която е поканила на разговори премиерите на Балканите. „Така че имаме едно доста силно финансиране – Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Така че ние трябва да сложим на масата трите неща, които искаме – магистралите, жп линиите и дигиталната инфраструктура. В бюджета има 30-40 млрд. евро, свързани с тази инфраструктура“, посочи Борисов.

Той коментира и спора на Гърция и Македония за името на македонската държава. „Винаги много внимавам да не излезе, че даваме съвети на другите страни, но ако Скопие и Атина бъдат храбри и намерят решение за спора на името, ще видите как в рамките на месеци нещата ще се развият в много добра посока. Така че стискам палци, България ще бъде конструктивна, взимането на това решение е важно“, каза Борисов.

Източник: manager.bg