От днес до неделя в Центъра за подготовка на ученици

...
От днес до неделя в Центъра за подготовка на ученици
Коментари Харесай

Силен шахматен турнир за глухи започва в София

От през днешния ден до неделя в Центъра за подготовка на възпитаници за олимпиади към МОН /бул. Драган Цанков 21А/ за трета поредна година ще се състои Държавното състезание по шахмат за глухи. Над 40 индивида от цялата страна ще се състезават при мъжете и дамите. Първенството се организира с финансовата поддръжка на ММС по програмата за развиване на спорта за хората с увреждания за 2019 година Включено е в календара на Спортната федерация на глухите в България и се организира в партньорство със Съюза на глухите в България.

Главен арбитър на шампионата е Веселин Георгиев - вторият в света ням шахматист, печелил 3 пъти самостоятелни шампионски трофеи на Световни шампионати на Международният комитет за спокоен шах. България е единствената страна в света, която е имала международни първенци по едно и също време за мъже, дами, ветерани и хора с повреден слух.

Международният комитет за спорт на глухите гласоподава на последния си конгрес през 2017 шахматът да се включи в програмата на зимните Дефлимпикс. През м. декември 2019 година следва присъединяване на националния тим по шах в Дефлимпикс. В състава му ще бъдат Веселин Георгиев, Николай Нинов /председател на Съюза на глухите в България, и спечелилите от провеждащото се Държавно състезание.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР