От днес до края на октомври Пловдив може да се

...
От днес до края на октомври Пловдив може да се
Коментари Харесай

Пловдив заблестя в злато

От през днешния ден до края на октомври Пловдив може да се назовава и " златна " столица поради изложбата " Преоткритият свят на остаряла Европа ", събрала вкупом пет златни съкровища, открити в нашите земи. На фона на артефактите, свидетелства на бита и поминъка от 8 000 години обратно, златните съкровища блестят с непомрачения си искра от вековете. След посещение в норвежкия град Берген, в парижкия Лувър, в Третяковската изложба в Русия и в Япония, в музея се върна оригиналът на Панагюрското богатство с ювелирните си ритони и съдове. До него, не по-малко красиво и ослепително, е Вълчитрънското златно богатство, по-старо с 10 века от Панагюрското. 

Съдовете тук са тежки, а земята се е разделила с него през 1924- та година. В музейните зали са изложени и златните съкровища от Долнослав и Хотница. Най- остарялото злато, открито в нашите земи, пък е част от съкровището от карловското село Дъбене. Общо 13 златни съкровища са открити в българските земи през годините, пет дружно се събират за пръв път в сходен формат галерия, която се приготвя от пет години.

 Днес събитието бе намерено от зам.-министъра на културата Амелия Гешева, от шефа на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките доцент Христо Попов, от кмета на града Иван Тотев и ръководителя на общинския съвет Савина Петкова. От на следващия ден до 28 октомври изложбата в Регионалния археологически музей е отворена за гости. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР