От днес до края на месец ноември групата от български

...
От днес до края на месец ноември групата от български
Коментари Харесай

Започва вторият етап от подготовката на родните рефери за работа с VAR

От през днешния ден до края на месец ноември групата от български съдии, която се приготвя за работа със системата VAR, се образова на терен. Това заяви формалният уебсайт на Българския футболен съюз.

С помощта на футболистите от 9 софийски футболни школи, реферите развиват уменията си да боравят с нововъведението в оптимално действителни условия. Юношите на Бароко, Левски, Локомотив София, Национал, Септември, Славия, Царско село, ЦСКА – София и ЦСКА 1948 разиграват сесии със симулативни произшествия и футболни срещи на терените на Национална футболна база Бояна, които все още са оборудвани с цялата нужна техника. Практическата фаза от образованието на реферите е в границите на 9 дни, през които всеки от образуваните съдийски екипи натрупа опит в границите на половин ден.

Обучението на съдиите стартира през октомври с прелиминарен двудневен семинар, воден от инструктора на ФИФА Майк Ван дер Рьост (Холандия), по време на който 8 български VAR инструктори минаха образование и устояха тест за издаване на документ. Основната фаза на методическата подготовка стартира на 19 октомври, като тя включва три стадия. През първата фаза (до 2 ноември) съдиите ни се готвиха офлайн благодарение на два симулатор-тренажора (видео оперативни стаи) и ще преминат през 3 равнища на подготовка – 3 сесии по 25 клипа елементарни произшествия, сложни обстановки с сложни, всеобщи борби и комплицирани за присъждане засади, а най-после ще управляват виртуално и цялостен мач, при който един рефер ще играе роля на основен арбитър на терена, а различен – на VAR-асистент.

През декември и януари родните съдии ще положат 5 теоретични теста по VAR протокол с клипове, предоставени от Hawk Eye (общо 2000 клипа за обучение). Окончателната и най-важна част на образованието ще протече сред 18 и 28 февруари, когато ще бъде проведен шампионат сред тимове от софийски детско-юношеските школи в 3 възрастови групи – до 17, до 18 и до 19 години. Тимовете ще изиграят общо 36 действителни мача, за които няма да бъде употребена спонтанна VAR стая, а профилирани ванове, които ще бъдат използвани за плейофната фаза на първата шестица от ППЛ. Така, към 1 март 2021 година българските рефери, включени в обучителната стратегия за VAR, ще получат нужните документи.

Българският футболен съюз благодари за отзивчивостта и професионализма от страна на детско-юношеските школи, които се включиха в плана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР