От днес до края на февруари Агенцията по заетостта ще

...
От днес до края на февруари Агенцията по заетостта ще
Коментари Харесай

Родители на деца, неприети в ясли, могат да поискат детегледач

От през днешния ден до края на февруари Агенцията по заетостта ще приема заявки по план " Родители в претовареност ", който обезпечава детегледачи на децата на безработни и работещи родители, оповестиха от пресцентъра на организацията. 

Право да подават заявки имат безработни родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които би трябвало да са регистрирани в бюрото по труда. Децата им не би трябвало да са записани в детска ясла или градина. За услугата могат да аплайват и безработни многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст.

Проектът е съфинансиран от Европейския обществен фонд на Европейския съюз посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020 и подкрепя родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с персоналния живот, като в същото време дава опция за претовареност на безработни лица за полагане на грижи за развъждане на деца.

Родителите, които могат да се възползват от услугата, са и такива с деца от 0 до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат обезпечено работно място по трудово/служебно правно отношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, само че все още поставят грижа за децата си и не са се върнали на работа. 

Безработните родители би трябвало да стартират работа при шеф или като самонаето/самоосигуряващо се лице в границите на 4 (четири) месеца от приемане на услугата за развъждане на дете. След като стартират работа, договорът на детегледача може да бъде продължен и по този начин той да поставя грижа за детето в период до 18 месеца.

Максималният период за приемане на услугата „ детегледач ” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.

Бюрата по труда ще продължат да извършат асортимент измежду записаните безработни лица за детегледачи, като ги насочват за утвърждение от родителите.

Заявления от родители ще се одобряват в посочения интервал, на книжен притежател, персонално във всички бюра по труда в страната или на имейл: [email protected] (сканирани с автограф или електронно подписани), в работни дни сред 8.30 и 17.00 часа, прецизират от организацията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР