От днес до 30 август България ще бъде домакин на

...
От днес до 30 август България ще бъде домакин на
Коментари Харесай

България е домакин на Десетата конференция на Балканския физически съюз

От през днешния ден до 30 август България ще бъде хазаин на Десетата конференция на Балканския физически съюз, която ще се състои в " Интер експо център " в София, оповестиха уредниците от Съюза на физиците в България. Официалното разкриване е на 27 август от 9.00 часа в зала " Витоша " със слово на ръководителя на Балканския физически съюз и на СФБ акад. Александър Петров.


През 1991 година е сложено началото на традицията да се провежда Балканска конференция по физика на всеки три години, като страната хазаин се избира на ротационен принцип. Форумът е основан за поощряване и възстановяване на качеството на проучванията и за продан на познания и информация, които да доведат до взаимни проучвателен планове и общи стратегии сред балканските страни. Днес този теоретичен конгрес е прочут с името Международна конференция по обща физика и е отворен за учени от целия свят.

В конференцията в София ще вземат участие към 420 учени от страните от Балканския район, Европа и Америка. Сред тях ще е президентът на Европейското физическо сдружение /ЕФД/ проф. Рюдигер Фос, който ще изнесе лекция на тематика " 50 години от ЕФД - 50 години в работа на европейската физическа общественост ". В програмата на форума са включени 19 научни сесии, тематиките на които обгръщат необятна област от актуалната фундаментална и приложна физика.

Ще бъдат изнесени също 42 отчета и ще бъдат показани 149 презентации и 233 постера по настоящи проблеми. Те са свързани с научни проучвания и достижения, намиращи директно приложение в промишлеността, екологията, подобряването на качеството на живот, на образованието по физика и неговото финансиране, и на популяризирането на физическите науки в страните членки на Балканския физически съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР