От днес до 3 октомври Националният институт по метеорология и

...
От днес до 3 октомври Националният институт по метеорология и
Коментари Харесай

Числени модели за прогноза на времето обсъждат учени на работна среща в София

От през днешния ден до 3 октомври Националният институт по метеорология и хидрология ще бъде хазаин на едно от най-значимите събития в Европа в региона на числените модели за прогноза на времето – срещата на Европейската работна група за районни числени модели и срещата по Краткосрочни числени прогнози на времето (European Working Group on Limited Area Models meeting и Short Range Numerical Weather Prediction meeting).


90 учени от 30 страни от 4 континента (Европа, Африка, Азия и Северна Америка) ще проведат задълбочени полемики по разнообразни тематики и аспекти, свързани с създаването на числени прогнози за времето като асимилация на данни, ансамблови прогнози, параметризиране на разнообразни физични процеси в атмосферата, оценка на прогнозата и други.

Този влиятелен конгрес годишно събира учени от шестте европейски консорциума за числена прогноза на времето (ALADIN, COSMO, HIRLAM, LACE, SEECOP, UKMO) и от Европейския център за средносрочни прогнози, като им дава опция за продан на опит и информация по повод рационализиране на числените модели и тяхната по-висока точност.

Националният институт по метеорология и хидрология към този момент 25 години е член на консорциума ALADIN, управителен от Френската метеорологична работа и наши учени са взели участие при самото създаване на модела. Основната цел е метеорологичните и хидроложки артикули за ранно предизвестие да бъдат по-ефективни и да се усъвършенства прогнозата на рискови метеорологични феномени.

Учените от Национален институт по метеорология и хидрология, работещи в областта на числената прогноза на времето, годишно показват на този конгрес резултатите от своята работа пред сътрудници от другите метеорологични служби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР