От днес до 20 февруари китайската столица Пекин ще бъде

...
От днес до 20 февруари китайската столица Пекин ще бъде
Коментари Харесай

Олимпиадата в Пекин стартира на фона на политическо напрежение |

От през днешния ден до 20 февруари китайската столица Пекин ще бъде хазаин на 24-ите зимни олимпийски игри. Състезанията в някои типове спорт към този момент стартираха, а през днешния ден от 14 часа ще бъде и формалното разкриване, което ще се организира на националния стадион “Птиче гнездо ”.

През 2008 година Пекин одобри и лятна олимпиада по този начин ще стане първият град, който е бил хазаин и двата типа игри.

В церемонията по откриването ще вземат присъединяване 4000 души, а режисьор още веднъж, както и през 2008 година, ще бъде Чжан Имоу. В надпреварите ще вземат участие към 3000 спортисти от 91 страни, които ще се борят за 109 комплекта медали в 15 типа спорт. В съпоставяне с предходната олимпиада в този момент ще се разпределят седем комплекта медали допълнително. Стартовете ще се проведат на 13 на брой арени в Пекин, Янцин и Чжянцзякоу. В китайската столица ще има само стартове на закрито - кърлинг, бързо пързаляне с кънки, хокей на лед и фигурно пързаляне.

Олимпийските игри ще се проведат на фона на продължаваща пандемия от ковид, която потегли от Китай в края на 2019 година. Затова на игрите няма да има задгранични фенове, а определени локални поданици ще могат да заемат до 1/3 от потенциала на оборудванията.

Няма да мине и без политическо напрежение. Съединени американски щати и редица техни съдружници оповестиха дипломатически протест на игрите поради нарушаването на човешките права от китайските управляващи. За сметка това в Пекин ще участва съветския президент Владимир Путин и други доближени до Китай водачи.

С най-внушителна делегация от спортисти в Пекин ще бъде Съединени американски щати - 224 души, следвана от Канада - 215. Руският олимпийски комитет (б.р. под това име взе участие Русия поради голям брой нарушавания на допинг правилата) е с 212. 17 страни пък имат по един състезател, като измежду тях е и милиардната Индия. Дебют на зимни олимпийски игри вършат Хаити и Саудитска Арабия, които пращат участници в алпийските ски-

Българите на игрите

На зимните олимпийски игри България ще се показа в 7 типа спорт, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски-бягането, ски-скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните. На предходните игри преди четири години в Пьонг Чанг имахме 19 участници в 6 спорта, в този момент към тях се прибавя фигурното пързаляне.

Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, това ще бъде неговата 4-та олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще вземат участие за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова.

За други седем - скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов - това ще бъде втора олимпиада.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР