От днес данните от 22-те сензорни станции за качеството на

...
От днес данните от 22-те сензорни станции за качеството на
Коментари Харесай

Над 400 хил. лв. за 22 сензорни станции, отчитащи качеството на въздуха в София

От през днешния ден данните от 22-те сензорни станции за качеството на атмосферния въздух в София могат да се следят в действително време. https://platform.airthings-project.com Линк към платформата ще има и на профилирания уебсайт на общината. air.sofia.bg, оповестиха от Столична община.

Инсталираните от Столична община 22 сензорни станции са една от дейностите по пилотен план АIRTHINGS, финансиран от Европейския съюз по стратегия Балкани-Средиземно море (2014-2020). В него Столична община е водещ сътрудник с още четири града – Солун, Никозия, Тирана и Скопие.

Целият план е на стойност 942 000 лв.. Средствата са за изследване тук-там в София, където са конфигурират датчици, доставката и монтажа им, както и за изследване на положителни практики, монтиране на 25 филтъра на комини в ромския квартал " Факултето " и построява не на онлайн платформа за открити данни.

Само за онлайн платформата с 22-те станции са изхарчени 401 500 лева Всяко място в столицата, където има сензорна станция, е било проучено за 2040 лв., а монтажът на станцията коства 6700 лв., стана ясно по време на дебатите в комисията по екология в Столичния общински съвет при започване на декември.

22-те станции, съставляват цялост от измервателни датчици, които наблюдават съществени замърсители като фини прахови частици (ФПЧ10, ФПЧ2.5), азотен диоксид, серен диоксид, озон, въглероден окис, както и метеопараметри като температура, мокрота и налягане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР