От днес Чехия вписва в конституцията си ``правото човек да

...
От днес Чехия вписва в конституцията си ``правото човек да
Коментари Харесай

Чехия позволи използването на оръжие при самозащита

От през днешния ден Чехия вписва в конституцията си ``правото човек да отбрани живота си или живота на друго лице с оръжие, обезпечено при изискванията, избрани от закона``, съобщи lidovky.cz. Очаква се президентът Милош Земан да подпише закона.

``Предложението има освен алегоричен темперамент, само че може да служи и като застраховка за бъдещето``, сподели Мартин Червичек от Гражданската демократическа партия, предложила законопроекта. Той уточни наклонността на някои страни от Европейски Съюз да не разрешават носенето на всевъзможни предмети, които биха могли да се употребяват като оръжие. Според Червичек това няма да донесе по-голяма сигурност, защото нарушителите по този начин или другояче се снабдяват с оръжия нелегално.

Изменението  в закона бе утвърдено в отговор на ревизираната инструкция на Европейски Съюз за огнестрелните оръжия от 2018 година, която вкара по-строги правила за притежанието и придобиването на огнестрелно оръжие и забрани някои типове полуавтоматични оръжия. Според създателите на законопроекта тази конституционна смяна ще ускори позицията на Чешката република в дебатите по отношение на по-нататъшни регулации на Европейски Съюз.

Законопроектът е резултат от петиция, стартирана от притежатели на оръжие, спортни стрелци и ловци, подписана от 102 хиляди души, в това число редица депутати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР