От днес българските потребители ще могат да купуват стоки и

...
От днес българските потребители ще могат да купуват стоки и
Коментари Харесай

Влиза в сила регламентът за забрана на онлайн блокирането на географски принцип

От през днешния ден българските консуматори ще могат да купуват артикули и услуги през интернет свободно от всяка държава-членка на Европейски Съюз

Потребителите ще могат да си купуват онлайн артикули, да наемат кола или да купят билет за концерт, който ще се организира в друга страна-членка на Европейски Съюз по същия метод, както биха го създали, в случай че стоката или услугата се оферират от локален търговец, оповестява econ.bg.

63% от уебсайтовете, продаващи онлайн в Европа не правят такива продажби в страната, в която се намират. По-малко от 9 на 100 от дребните и междинните предприятия вършат търговия отвън страната, в която са основани.

Текстът, забраняващ географското блокиране (геоблокиране) цели да се постави завършек на дискриминациите на единния европейски пазар въз основа на народност или местоживеене на купувача.

Търговците към този момент няма да имат право да постановат разнообразни условия на заплащане според от купувачите, само че ще си запазят правото да доставят или не артикули в определени от тях страни.

Новите правила ще се ползват за електроуредите, хотелските резервации, наемане на коли или закупуване на билети за концерт. Защитените от авторски права наличия обаче (електронни книги или музика за изтегляне), както и транспортните услуги към този момент не са включени. До две години Еврокомисията би трябвало да реши дали възбраната за геоблокиране би трябвало да се отнася и за тях.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР