От днес България е в триседмичен частичен локдаун в опит

...
От днес България е в триседмичен частичен локдаун в опит
Коментари Харесай

Проф. Балтов съобщи най-чаканата новина за ваксините срещу К-19 и България

От през днешния ден България е в триседмичен непълен локдаун в опит да овладеем броя на инфектираните у нас и да понижим натиска над болничната система. Именно това разяснява шефът на най-голямата болница за незабавна медицина у нас - „ Пирогов “ професор Асен Балтов пред Нова телевизия.

„ Не бих споделил, че сме закъснели с ограниченията. Самата процедура изисква време и знаете, че това би трябвало да премине през всички отраслови министри, с цел да се отчетат загубите. Благодарни сме на министър-председателя, че това, което искахме, беше прието”, уточни проф. Балтов.

Според шефа на „ Пирогов” здравната система има потребност от въздух. Той чака случаите на новозаразени да намалеят в идващите 10 дни.

„ Трябва да се види, че когато се съблюдават ограниченията, това дава положително отражение. Това е методът да се спасим, до момента в който пристигна ваксината”, безапелационен беше проф. Балтов.

"След 15 януари няколко ваксини COVID-19 би трябвало да са в България, уточни шефът на „ Пирогов” пред Българска национална телевизия.

Началото на декември ще бъде подготвена и ваксиционна програмата, с цел да може да стартира разпределението на дозите.

„ Вече тече подготовка. Има къде да съхраним имунизациите. И в „ Пирогов” има ледник на -70 градуса”, уточни проф. Балтов.

Шефът на „ Пирогов” уточни, че за момента имунизацията ще безвъзмездна и доброволна, само че след време е допустимо да се включи в имунизационен паспорт за цялата Европа. Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни. Проф. Балтов уточни, че по този начин сега е в Африка, където имаш потребност от ваксина, с цел да влезеш.

В момента към 40% считали, че с имунизациите желаят да ни чипират, като проф. Балтов се надява да намалеят до 20%. По думите му една част от тези 20% може да са изкарали ковид и ще се разиска дали хората с антитела е добре да се имунизират.

Масово тестване няма да свърши работа, защото повече от 15% са преоболедували и няма още всеобщо срещане с вируса. „ Ваксинацията ще усъвършенства метода на живот”, сподели още шефът на „ Пирогов” и добави, че той също ще се имунизира.

От през днешния ден влизат по-строгите ограничения у нас, като с помощта на тях проф. Балтов и щабът чакат до 14 дни да намалеят на половина новите случаи, а до 21 дни и смъртните.

Той изясни, че ограниченията са въведени до 21-и декември, с цел да можем да честваме празниците. Проф. Балтов обаче акцентира, че не би трябвало да се разпускаме – би трябвало да имаме маски на открито, да не се срещаме с доста хора.

„ На фона на другите страни нашите ограничения не са толкоз строги и няма да обиден толкоз доста бизнеса. Здравето е номер едно, за какво би трябвало да пропиляваме живота си поради някакви събирания, които могат да бъдат отсрочени във времето. Хубавите неща предстоят.”, сподели той.

Той даде образец с Франция, където ще оставят затворени заведенията за хранене и след Нова година, до момента в който ние най-вероятно ще ги отворим преди този момент.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР