От днес абортите и еднополовите бракове в Северна Ирландия са

...
От днес абортите и еднополовите бракове в Северна Ирландия са
Коментари Харесай

Северна Ирландия узакони абортите и еднополовите бракове

От през днешния ден абортите и еднополовите бракове в Северна Ирландия са законни по силата на решение на Народното събрание в Лондон, който реализира директно ръководство над английската провинция, защото локалната изпълнителна власт е парализирана, съобщи Франс прес.

Гласуваните през юли от английския парламент промени влизат в действие неотложно, защото в това време в Северна Ирландия не беше образувано държавно управление, което да им се опълчи.

За разлика от останала част на Обединеното кралство, където абортите са позволени от 1967 година, в Северна Ирландия до момента те бяха противозаконни като се изключи случаите, когато бременността заплашва живота на майката, осведоми Българска телеграфна агенция.

Същото беше ситуацията с браковете сред двама души от един и същи пол, които до момента бяха законни на всички места другаде в страната с изключение на в Северна Ирландия.

Северна Ирландия е без изпълнителна власт от януари 2017 година вследствие на политическо-финансов скандал и институциите й понастоящем не действат.

Използвайки този политически застой, депутатите в Уестминстър гласоподаваха през юли импортираните от лейбъристки депутати ремонти правото на аборт и на еднополови бракове да бъде узаконено и в Северна Ирландия, в случай че в период до 21 октомври там не бъде формирано локално държавно управление.

Одобрените промени влязоха в действие в Белфаст в среднощ (23 ч. по Гринуич).

Първите еднополови бракове се чакат най-късно в седмицата, през която се чества Свети Валентин следващата година, сподели английският държавен секретар, отговарящ за Северна Ирландия, Джулиан Смит.

Доживяхме деня, когато споделяме довиждане на потисническите закони за абортите, които направляваха телата ни и ни отказваха правото на избор, написа в Туитър Гроня Тегърт, ръководителката на акции на организацията " Амнести интернешънъл " в Северна Ирландия.

Северноирландската Демократическа юнионистска партия (ДЮП) през вчерашния ден направи изпитание да блокира закона, само че то беше алегорично.

В профила си в Туитър лидерът на английската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин дефинира легализирането на абортите и еднополовите бракове като исторически миг и поздрави всички поддръжници за " успеха в битката за тъждество и човешки права ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР