От днес ,7 ноември, до 9 ноември включително в парк-хотел

...
От днес ,7 ноември, до 9 ноември включително в парк-хотел
Коментари Харесай

Международна конференция за преосмисляне на социализма събира в София световни учени

От през днешния ден,7 ноември, до 9 ноември в това число в парк-хотел " Москва " в София учени от три континента ще дискутират по тематиката за държавния социализъм в Европа - 30 години след рухването на Желязната завеса. Това заяви пресцентърът на Българска академия на науките.

Международната конференция " /Пре/осмисляйки социализма. Знание, памет и давност за социалистическото минало " събира над 100 учени от Европа, Азия и Северна Америка. Те са представители на разнообразни научни дисциплини - етнология, антропология, история, политически науки, изкуствознание, литературна история и други науки. Организатор на форума е Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките.

На конференцията ще бъдат разисквани тематики като всекидневната просвета и методът на живот при социализма - материална просвета, хранене, мода, кино, музика, свободно време и отдих, връзки сред половете, детство и юношески култури, трудов свят, вяра и атеистична политика, просвета на паметта за социализма - възпоменания за политическите репресии, смисли на социалистическите монументи и социалистическото завещание в градска среда, музеите през социализма, подходи при проучването на държавния социализъм. В програмата се открояват както бележити имена на учени, по този начин и на млади откриватели, чийто контакт със социализма е напълно през архива, разказа и изкуството.

Тридесет години след края на държавния социализъм потребността от знание за него е все по този начин настояща. Макар и в друга степен, и до през днешния ден постсоциалистическите общества в Централна, Източна и Югоизточна Европа са разграничени в отношението си към близкото минало. Политиката и културата на паметта за социализма не престават да бъдат поле на напрежение и спор сред политиците, и сред разнообразни обществени групи . Международната конференция слага акцент върху (пре)осмислянето, в опит да се тематизира положението на проучванията за социализма, да се осветлят нови полета и да се прибавят нови елементи към познанието за интервала, показват уредниците.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР