От днес, 28 май 2018 година, земеделските стопани могат да

...
От днес, 28 май 2018 година, земеделските стопани могат да
Коментари Харесай

Вече може да се заявяват онлайн и еднодневни трудови договори за половин работен ден

От през днешния ден, 28 май 2018 година, земеделските стопани могат да декларират онлайн еднодневни контракти и за 4 часа - при Главна ревизия по труда (ИА ГИТ).

В софтуера към този момент са заложени съгласуваните с Национална агенция за приходите размери на осигурителните вноски, които би трябвало да бъдат заплатени предплатено при наемане на служащи за 4 часа. Актуализиран е и калкулаторът на системата, посредством който се пресмята размерът на сумите за осигурителни вноски и налог общ приход, които са за сметка на обезпеченото лице, както и чистото заплащане, което би трябвало да му бъде изплатено. Остава и опцията еднодневни контракти да се декларират на място в дирекция " Инспекция по труда " по местоположение на обработваемата повърхност. В Указанието за даване, вписване и отчитане на този тип контракти, оповестено в уеб страницата на ИА ГИТ, в рубриката " За работодатели и работещи ", подрубрика " Трудови правни отношения " също е отразен размерът на осигурителните вноски за 4 часа.

От началото на 2018 година досега ИА ГИТ е предоставила на регистрирани аграрни производители 71 360 мостри на еднодневни трудови контракти. За същия интервал на 2017 година предоставените контракти са 46 250 бр. или растежът е с над 50%.

Най-много еднодневни контракти се употребяват от аграрни стопани, които обработват лозя (заявените от тях мостри от началото годината са 23 100 бр.) и розови насаждения (20 650 бр).

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР