От днес, 22 октомври, всеки може да номинира личности и

...
От днес, 22 октомври, всеки може да номинира личности и
Коментари Харесай

Започва приема за номинации за наградата Човек на годината

От през днешния ден, 22 октомври, всеки може да номинира персони и организации за премиите “Човек на годината ” за 2019 година Наградите се връчват годишно от Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на индивида или отбраната на природата. Крайният период за номиниране е 15 ноември 2019 година
Всеки човек може да издигне номинация като предложи всеки различен човек или организация – поради съответни негови или нейни правозащитни действия, дейности или за цялостна работа през миналата година, съдействали за одобряването на човешките права в България. Не могат да бъдат номинирани чиновници и непрекъснати сътрудници на БХК, както и членовете на тазгодишното жури.
С подробните критерии за номинациите, както и формата за номиниране, може да се запознаете на уеб страницата www.humanoftheyear.org. Допускат се и оферти за номиниране на хора, борещи се за отбрана на други полезности, сравними с правата на индивида, да вземем за пример отбрана правата на животните и запазване на природата.
“Номинират хората, а не БХК! ” е водещото обръщение на акцията за номинации през 2019 година Този акцент идва в отговор на зачестилите в последно време клюки по отношение на организацията, че тя избира и номинира отличените за “Човек на годината ”, освен това с внушението, че номинира поради тяхна противоправна активност.
“В България се ускорява нападателната реакция срещу бранителите на правата на индивида, демократичната народна власт и върховенството на правото ”, изяснява концепцията за акцията Надежда Цекулова, директорка на информационната стратегия на БХК. “Не можем да си затваряме очите за все по-честите нарушавания на правата на индивида, на разделянето сред управляващите, на свободата на словото и правото ни на чиста и здрава околна среда. Опитите да се противодейства на тези процеси обаче се посрещат с гняв, неприязън и клюки против правозащитници и природозащитници. Трябва да използваме всеки мотив да изобличаваме неистините, които се изричат по наш адрес и премията “Човек на годината ” е тъкмо подобен ”, съобщи още тя.
Призовете ще отличат разнообразни хора и дела – тези, които са основали казус в правозащитната сфера и са били фактор за публично развиване, трансформирали са средата, в която живеем, към по-добро. Отличията нямат финансово изражение. Те дават алегорично самопризнание за хората или организациите, които са фактор в публичното развиване.
Наградите се връчват за дванадесета поредна година. Както всяка година, журито се състои от изтъкнати деятели и общественици, които преобладаващо не са членове или чиновници на БХК. Тази година в състава на журито влизат: директорката на Български дарителски конгрес Красимира Величкова; Бояна Петкова - основателка на „ Макове за Мери “; Александър Кашъмов -ръководител на правния екип на Програма „ Достъп до информация “; Явор Гечев, шеф маркетинг и връзки с обществеността на фондация „ Четири лапи “; Марияна Кацарова, публицист и правозащитник; Петко Петков, съдия; юрист Даниела Михайлова, началник на правната стратегия на „ Инициатива за равни благоприятни условия “; Аделина Банакиева, представител на наградените с огромната премия “Човек на годината ” за 2018 година протестиращи родители на лица с увреждания; както и двама представители на БХК: ръководителят Красимир Кънев и Яна Бюрер Тавание, член на УС на БХК;.
Номинации се одобряват до 15 ноември 2019 година в това число през формуляр за номиниране в интернет страницата на премиите, както и по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица ” 7. Самите награди ще бъдат връчени на специфична гала на 10 декември – Международният ден на правата на индивида.
Кои са били отличените през 2018 година вижте тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР