От днес (21 декември) стартира обществената поръчка за изграждането на

...
От днес (21 декември) стартира обществената поръчка за изграждането на
Коментари Харесай

Над 2,8 млрд. лева ще струва газовата тръба до Сърбия

От през днешния ден (21 декември) започва публичната поръчка за построяването на газовата инфраструктура в сектора от турско-българската до българо-сръбската граница , съобщи БГНЕС.

До момента е готова плановата процедура за избор на реализатор за доставка на материали, планиране, реализация и въвеждане в употреба на газовата инфраструктура.

На България ще са нужни над 2,8 милиарда лв. за създаване над 470-километровата тръба в посока от компресорната станция в Петрич през Провадия към Сърбия . Очаква се след 2020 година по тези тръби да идва газ най-малко от три самостоятелни източници, както упорства директивата не Европейска комисия. Планираното трасе съответствува с проектите за създаване на газовия хъб „ Балкан “.

Енергийният министър Теменужка Петкова разясни, че договорът с изпълнителя ще бъде под изискване, защото не е обезпечен цялостният размер на финансирането и не се знае дали ще има капиталов интерес.

Изпълнението на плана ще е директно обвързвано с третата фаза на пазарния тест,който прави „ Булгартрансгаз “. На този стадий претендентите би трябвало да подадат обвързващи предложения и да декларират потенциали за транспорт на газ.

Третата фаза също започва през днешния ден до 31 януари 2019 година. В случай, че третата фаза на пазарния тест е сполучлива ще се пристъпи към преструктуриране на контракта сред „ Булгартрансгаз “ и „ Газпром Ескпорт “.

Междувременно стана ясно, че „ Булгартрансгаз “ е на финала на процеса за основаване на борса за търговия с природен газ в България. Очаква до края на годината да се учреди и дъщерна компания, която ще бъде оператор.

На 22 декември (събота) в Белград ще се състои среща на върха сред президента на Сърбия Александър Вучич и министър председателите на България - Бойко Борисов, Гърция - Алексис Ципрас и Румъния - Виорика Дънчила.

Форумът ще бъде самобитно продължение на четиристранната среща на високо ниво във Варна. На събитието четиримата балкански водачи и техният израелски сътрудник Бенямин Нетаняху разискаха енергийни, транспортни и инфраструктурни планове, както и цифровата съгласуваност. Засегнати бяха въпроси за икономическото и комерсиално съдействие както на районно, по този начин и на европейско ниво. Важно място в диалозите бе отделено на въпросите на сигурността, по какъв начин да се подсигурява стабилността на Балканите и тяхното уравновесено развиване.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР