От днес, 20 август, започват работа четирите демонстрационни центъра на Националното тол

...
От днес, 20 август, започват работа
четирите демонстрационни центъра на
Националното тол
Коментари Харесай

От днес започват работа четири демонстрационни центъра за тестване на тол услуги

От през днешния ден, 20 август, стартират работа четирите демонстрационни центъра на Националното тол ръководство, в които превозвачите ще могат да тестват издаването на маршрутни карти за тежкотоварни коли. Те ще имат възможност да се срещнат и с така наречен тол калкулатор, който на база тестови обхват на пътищата с тол такса и тестова тарифа ще пресмята дължимата такса за определен маршрут.

Демонстрационните центрове ще бъдат в София, Пловдив, Варна и Русе и ще са отворени всеки работен ден от 14 до 18 часа. В тях благодарение на чиновници на Националното тол ръководство ще може да се тества пазаруването на маршрутни карти от четирите канала, по които АПИ ще ги продава – терминал за самообслужване, сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и от гише.

В столицата демонстрационният център ще е в административната постройка на бул. „ Цар Борис III “ №215, ет. 6, а в Пловдив (ул. „ Христо Г. Данов “ №22), Варна (бул. „ Доктор Пискюлиев “ №3) и Русе (ул. „ Отец Паисий “ №5) – в съответното Областно пътно ръководство. Превозвачите може да изпращат въпросите за въвеждането на тол системата и на електронния адрес: [email protected].

Центровете ще работят най-малко два месеца и задачата е нашите чиновници в тях да отразят всички рекомендации на превозвачите, разяснява проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ. При нужда в тях ще се правят специализирани работни срещи, а по заявка ще може да се провеждат и обучения с представители на браншовите организации.

Тези проби са част от техническата експлоатация на тол системата като в нея поетапно ще бъдат включвани отделни компоненти. След като тя приключи успешно, до няколко месеца, само че не по-късно от 1 март 2020 година, ще стартира и комерсиалната й експлоатация, при която тежкотоварните автомобили ще преминат от винетки към тол такси.

При покупка на маршрутна карта след въвеждането в комерсиална употреба на тол системата ползвателят на републиканската пътна мрежа би трябвало да посочи начална и последна точка на маршрута си, както и до четири междинни точки по заложения от него маршрут. Освен това би трябвало да вкара и техническите характеристики на пътното превозно средство (регистрационен номер, националност на пътното превозно средство, категория на ППС, емисионен клас, брой на оси). Системата автоматично ще предлага маршрут от Граничен контролно-пропусквателен пункт до Граничен контролно-пропусквателен пункт за улеснение на директния трафик, ще посочва още най-кратък и най-дълъг път. След като пресметна сумата системата ще попита клиента за удостоверение на въведените данни.

Маршрутните карти ще са с годност 24 часа от началото на активирането им. Регистрираните потребители (регистрацията е посредством електронния адрес през платформата за пазаруване на маршрутна карта) ще могат да си ги купят до 7 дни авансово, а нерегистрираните консуматори – за днешния или за утрешния ден.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР