От днес, 17 януари 2020 г., влизат в сила новите

...
От днес, 17 януари 2020 г., влизат в сила новите
Коментари Харесай

Затягат мерките при отглеждането на прасета

От през днешния ден, 17 януари 2020 година, влизат в действие новите условия за по-висока биосигурност при развъждане на прасета в персонални стопанства, фамилни и индустриални ферми. Измененията и допълненията в Наредба № 44 от 2006 година за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти са обнародвани в днешния брой …. на Държавен вестник. Основната им цел е да се минимизират рисковете от навлизане и разпространяване на заразни болести.Новите условия са въведени поради комплицираната епизоотична конюнктура в страната през миналата 2019 година и са разисквани и съгласувани с браншовите организации.

В персоналните стопанства е прецизиран броят на допустимите за развъждане животни за персонални потребности. При свинете се позволява развъждането на не повече от 3 свине за угояване. Трябва да бъдат обезпечени места за храна, вода и предпазване на фуража. Всяко стопанство би трябвало да има ограда и обособено място за развъждане на животните с избрана повърхност. Стопаните би трябвало да подхващат дейности за стерилизация, както и за стеснен контакт с хора и други животни.

При фамилните и индустриалните ферми новите ограничения включват основаване на буферна зона или двойна/плътна ограда към обектите за попречване на контакт с диви прасета. В взаимозависимост от софтуерното решение на притежателя, е въведена опция на всяка софтуерна група да е обезпечена обособена биосигурност, в границите на един животновъден обект. Важен миг за ограничение контакта с гризачи, други вредители и инсекти, е нуждата от покриване на местата за предпазване на фуража, както и обезопасяване на отворите, вратите и прозорците. Като спомагателна мярка се изисква отделяне на филтър на входа на всяка постройка за минимализиране риска за разпространяване на болестта от лицата, имащи контакт със свинете. Предвидено е в допълнение измиване и стерилизация на транспортните средства на място, друго от обособено такова на входа. Относно документите се изисква правене и съществуване на стратегия за разчистване, стерилизация, дезинсекция и дератизация. Всеки обект би трябвало да има самостоятелен проект за биосигурност, както и проект за използване на незабавни ограничения при пораждане на заразни болести.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР