От днес, 15 октомври, малки и средни предприятия могат да

...
От днес, 15 октомври, малки и средни предприятия могат да
Коментари Харесай

Малки и средни фирми могат да получат по 50 000 лева за излизане на борсата

От през днешния ден, 15 октомври, дребни и междинни предприятия могат да аплайват за помощ от 50 000 лв. по стратегия „ Ваучерна скица за даване на услуги за издаване на скъпи бумаги на финансовите пазари”. Средствата се отпускат от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) , съобщи БГНЕС.

Кандидатстването става по електронен път като първата стъпка е да разгласят социална поръчка за избор на борсов медиатор, която обаче е опростена и не е по Закона за публичните поръчки. Посредникът би трябвало да създаде документите на дребните и междинни предприятия за кандидатстване в програмата.

„ Тя е извънредно значима за нас от гледна точна на капиталовия климат у нас и по тази причина, че България се оказа фактор в привличането на вложения през актуалната и миналата година. През 2017 година в България има над 4 милиарда лв. вложения от компании, които са с мажоритарно непознато присъединяване, което по отношение на миналата година бележи растеж от 9.55%. Трендовете за привличане на вложения и тяхното положение са извънредно позитивни”, съобщи зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Той изясни, че упованията са до края на годината вложенията в структурата на Брутния вътрешен артикул да имат напредък от 8.9%, а през 2019 година той ще е 9.5%. Борисов добави още, че икономическият напредък към този момент се движи от вложенията, а не толкоз от потреблението и износа. Зам.-министърът акцентира, че се чака растежът на заема към бизнеса да бъде 6.3% до края на тази година, през 2019 – 6.9% и 7.4% през 2020 година Според него това дефинира икономическото развиване и климат в страната. На този декор обаче търсенето на финансиране от борсата остава неизвестен способ

за финансиране измежду компаниите и акцентира, че на година на фондовата борса излизат по 1-2 компании.

„ Именно тук е ролята на тази ваучерна скица. Тя е бутикова, само че има доста значими цели, а точно да използваме финансовия пазар като източник на финансиране. На второ място да търсим синергия с останалите принадлежности на финансовия инженеринг и главната цел на схемата е поддръжка на дребните и междинни предприятия и достъпа до финансиране”, обясни Борисов.

Той сподели, че общият бюджетът, с който започва програмата е малко над 1.5 млн. лв., с които да бъдат привлечени 15 млн. лева в допълнение.

„ След близо 2 години работа пристигна моментът да обявим началото на приемането на кандидатурите за приемане на ваучер за излизане на финансовия пазар. В първата фаза ваучерите са 30 на брой като при триумф на програмата може да даде още през идната година още 50. Срокът за кандидатстване е 24 месеца. Тук огромната отговорност ще бъде на капиталовите медиатори на фирмите. Въпросът не е единствено в броя, а в качеството на фирмите, които в границите на 9 месеца би трябвало да съберат 500 000 лв., с цел да им бъде осребрен ваучера, всеки от които е на стойност 50 000 лева”, обясни депутатът Делян Добрев.

Добрев посочи, че задачата на програмата е да съживи финансовия пазар и да вкара нови играчи на българската фондова борса, и даде за образец Съединени американски щати, където 54% от популацията взе участие на финансовия пазар. Той посочи, че в Европа цифрите са малко-по-малки, само че са стотици пъти по-високи в сравнение с у нас.

„ 16 000 души са с приходи над 100 000 лв. на година. 102 000 души са с приходи над оптималния застрахователен предел. А в случай че включим и групата към и малко над и под този предел тези лица ще станат 200 000. Те оформят така наречен междинна класа, от които единствено 1000 вземат участие на финансовия пазар в страната, т.е. капацитетът е голям”, означи Добрев.

Според него тази стратегия ще даде опция на тази междинна класа да влагат парите си в финансовия пазар и да вземат участие в набирането на капитал на някоя компания, с което да я поддържат и от което да печели както мажоритарът, по този начин и самостоятелните вложители.

Главният шеф на ръководещия орган на ОПИК Християн Султанов изясни, че ваучерите ще обезпечат подготовката за включването в финансовия пазар. Той съобщи, че при триумф на ваучерната скица от ОПИК имат подготвеност да започват втората фаза, по която ще бъдат отпуснати спомагателни над 2 млн. лева

Изпълнителният шеф на Българската фондова борса Васил Големански изрази вяра, че тази стратегия ще докара нови играчи на борсата. По негови калкулации с тези ваучери в стопанската система на страната ще влязат европейски средства в размер на най-малко 500 000 лв., което е към 10 пъти повече средства.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР