От днес, 15 ноември, Пътната полиция започва да налага глоби

...
От днес, 15 ноември, Пътната полиция започва да налага глоби
Коментари Харесай

От днес КАТ глобява, ето с какви гуми трябва да караме до 1 март!

 От през днешния ден, 15 ноември, " Пътната полиция " стартира да постанова санкции на водачи, които не са с подобаващи за зимни условия гуми. Санкцията е 50 лв.. По закон, през студените месеци колите би трябвало да са снабдени със зимни гуми или с такива, чиято дълбочина на протектора е не по-малка от 4 мм. Изискването е в действие до 1 март.

Освен на гумите, водачите, би трябвало да извърнат внимание на фаровете и на чистачките на колите. Oт Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми подсетиха неотдавна, че зимните гуми не са единствено за сняг и акцентираха за какво би трябвало да ги слагаме.

Материалът, от който те се създават, трансформира качествата си съгласно околната температура. При ниски температури каучукът става по-твърд и сцеплението с пътната настилка понижава, показват от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми.

Гумата е контактът сред автомобила и настилката. Каква ще бъде сигурността на пътя значително зависи от верния асортимент на гумите. Според експертите е целесъобразно зимни гуми да се употребяват при температури под 7 градуса, без значение дали има сняг или не. Летните гуми имат най-хубаво сцепление при температури сред 10 и 30 градуса, а зимните - сред 0 и - 20 градуса.

През зимата дълбочината на протектора обезпечава най-важния индикатор - спирачния път. Изследване сочи, че зимната гума стопира на 25-тия метър, до момента в който лятната ще спре чак на 53-тия - два пъти по-голямо разстояние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР