От дискусията днес ще остане впечатлението, че парламентът е виновен,

...
От дискусията днес ще остане впечатлението, че парламентът е виновен,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: ЧЕЗ подкрепя с писмо Иван Иванов - защо ли?

От полемиката през днешния ден ще остане усещането, че Народното събрание е отговорен, че КЕВР не си извършва законовите отговорности и не се произнася „ за” или „ против” договорката за ЧЕЗ, и виждате ли, ние тук се самобичуваме, за това, че сме приели един неприятен закон, който те не могат да изпълнят.

Няма потребност да си припомняме юридическите тезиси, че няма добър или неприятен закон, законът се извършва. Интересен е дебатът по сред ни.

Една част от ГЕРБ споделят: „ Българска социалистическа партия са отговорни, че приехме подобен неприятен закон без критерии”. Друг от ГЕРБ обаче сподели: „ Оперативна програма са отговорни, тъй като те го предложиха. " ГЕРБ дали своят вот този закон, "за да угодят на опозицията ". Интересна теза, която заслужава внимание. Най-накрая съпротива получи и самопризнание, че вие управлявате, с цел да изпълнявате нейните стремежи.

Твърдите, че има политически напън върху КЕВР, което е неприемливо. С какво се аргументирате сътрудници? С настояването за оставка на господин Иванов от една политическа партия и подписите на 200 000 българи. Това било политически напън.

Интересно ми е - за какво никой не загатна, че през вчерашния ден IEC България; КонтурГлобъл Марица Изток 3 АД; Асоциация „ Хидроенергия”; Българска фотоволтаична асоциация; EVN България; Енергопро и ЧЕЗ Груп застанаха като един в отбрана на господин Иванов и това не се смята за напън.

Значи 200 000 българи да си кажат свободно мнението е напън, политическа партия да изиска осъществяване на закона, е напън, а тези, чиято облага зависи от решенията на КЕВР- да се произнасят по този спор и да пазят КЕВР, не е напън. Всичко това сте оформили под гръмкото заглавие „ Защо всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия и Мая, не”.

Ами отговорете си, за какво. Не е ли спор на ползи, уважаеми сътрудници, когато компании, чиято активност и облага зависят от решенията на сякаш самостоятелния орган, като един застават зад него и го хвалят за активността му и на вас това не ви прави усещане и не го споменавате.

И най-непредубедения човек, който ни слуша, ще разбере защо става въпрос – огромните в сектора застават зад КЕВР, 200 000 подписа на потребителите и Народно събрание нямат никакво значение, тъй като било напън.

Тези огромни си разрешават да кажат, че приказват от името на всички консуматори: „ В последните 3 години КЕВР е заслужило уважението на бизнеса като самостоятелен регулатор, защитаващ ползите на всички потребители”. Значи компаниите, които дават поръчките, КЕВР които им подвигат цените непрозрачно, и по това към този момент имаме произнасяния на разнообразни органи, си разрешават да приказват от името на всички консуматори и в отбрана на „ независимия” орган.

Третият ви мотив – по какъв начин по този начин страната ще се меси в една договорка сред два частни субекта. Това го слушаме откогато комисията за ЧЕЗ работи и че няма критерии, по които страната, и в тази ситуация КЕВР, да се произнася.

Уважаеми сътрудници, забравяте, че има един закон и едно разпореждане 181, в което написа кои действия и кои обекти са от голяма важност за националната сигурност и една Конституция, в която написа, че страната се грижи за националната сигурност.

В тези закони и разпореждане, които са дело на парламент и на Министерски съвет, написа, че преносът на електрическа сила е детайл от националната сигурност. Защо отричате конституционното обвързване на страната и държавното управление да се грижат за националната сигурност.

Г-н Иванов споделя, че няма критерии. Напротив, в закона написа, че един от критериите е националната сигурност. Той твърди, че това на никое място не било написано. Има и разпореждане и закон, и ясно е казано, че активността на ЧЕЗ е детайл от националната сигурност, съответно- страната има своите функционалности там.

Не се опитвайте да трансферирате тази отговорност на опозицията, тъй като от ден на ден затвърждавате мнението, че опозицията ръководи, а вие гласувате, с цел да й угодите. Приехме закон. Комисията би трябвало да извършва този закон, а в случай че критериите не са й ясни, тя има пълномощия да направи подзаконов нормативен акт, както е правила доста наредби, в които е уточнявала процедурите, по които ще се произнася. Комисията не си е свършила работа.

Правителството не си е свършило работата, тъй като пред нас господин Иванов сподели: „ Аз желаех външна юридическа помощ и на този стадий не ми е предоставена такава”. Защо, уважаемо държавно управление, не сте обезпечили юридическа помощ на КЕВР – съзнателно или инцидентно? Правителство и КЕВР не си правят работата.

Нищо друго да нямаше в този спор, единствено това писмо на всички играчи в енергетиката, в отбрана на комисията, която защитавала "добре " ползите на обществото, е задоволителен и за най-непредубедения човек да разбере- защо става дума – отвращение на изпълнителната власт и на КЕВР да се извърши законовото обвързване, тъй като желаят да прикрият договорката за ЧЕЗ, зад която стоят частни ползи, подкрепени от държавното управление на Бойко Борисов.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР