От девет месеца енергийният министър Теменужка Петкова говори, че се

...
От девет месеца енергийният министър Теменужка Петкова говори, че се
Коментари Харесай

Порциите от студения резерв остават за Доган, Ковачки и Домусчиев

От девет месеца енергийният министър Теменужка Петкова приказва, че се търсят способи за спасяването на действително банкрутиралата и все по-затъваща финансово държавна Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Сред опциите се сочи вероятно субсидиране с утвърден от Брюксел механизъм за потенциали в енергийната система. Той може да размени осъществяваните от държавния " Електроенергиен систематичен оператор " (EСО) заплащания за настоящия леден запас от електроцентрали, от който Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " изпадна през 2018 година за сметка на добитата от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган Топлоелектрическа централа " Варна ".

Отговорните за създаването, нотифицирането пред Европейска комисия и въвеждането на този механизъм звена обаче още не са стигнали до на никое място, макар че бизнесът желае това да стане допустимо най-бързо. Срокът за разрешаването на заплащанията за тези потенциали изтича в края на 2019 година, само че Министерството на енергетиката и ЕСО към момента не престават да проучват и предвиждат. При това не се ангажират със период за правене на механизма за потенциали, за който редица специалисти считат, че ще обезпечи транспарантно подкрепяне освен за държавната Топлоелектрическа централа, само че и за всички сегашни и бъдещи енергийни мощности, които могат да потвърдят стопански смисъл за съществуването си.

Потайностите на аварийна разполагаемост

Междувременно изтичат договорите за леден запас, подписани с пет електроцентрали за това, че в интервала от 1 март до 30 юли 2019 година ще държат в подготвеност индустриални мощности от общо 580 МВ, които да се задействат при потребност. Това са следената от Доган Топлоелектрическа централа " Варна " (286 МВ), свързваните с енергийния необут Христо Ковачки ТЕЦ-ове " Бобов дол " (125 МВ), " Марица 3 " (76 МВ) и " Топлофикация Русе " (75 МВ), както и мощността на предприятието " Биовет " на предприемача Кирил Домусчиев (18 МВ).

Те получават сред 9.18 и 9.20 лева./мегаватчас единствено с цел да са в режим на подготвеност да произведат избраните им количества сила. Ако се наложи и да ги доставят, те получават спомагателни пари. Как се образуват съответните суми за действително творби ток от студения запас, каква е цената за МВтч и дали се заплаща от ЕСО или от поръчителя на електрическата енергия, е цялостна загадка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР