От десетина дни в публичното пространство се вихри една драма

...
От десетина дни в публичното пространство се вихри една драма
Коментари Харесай

Хаос в “олимпийското” движение, или???

От десетина дни в общественото пространство се вихри една драма с основен воин шефката на Застрахователния контрол госпожа Ралица Агайн-Гури. Тази дама заяви, че наложителните застраховки Гражданска отговорност (ГО) на близо 300 000 български физически и юридически лица (клиенти на клона на ОЛИМПИК КИПЪР) ще бъдат прекъснати на 17.08.2018 година, щото на този ден в кипърския Държавен вестник щяло да излезе н‘ам си к‘во известие.

Апропо, българските клиенти на ОЛИМПИК не са длъжни нито да четат кипърския Държавен вестник, нито да знаят кипърските закони. В неподписаните али-бали на уеб страницата на Комисията за финансов контрол (КФН) се мъдри текст, че това ще стане, само че все още /19.08.2018 г – няма инфо, че такова знамение е отпечатано в кипърския Държавен вестник, нито пък какъв му е текстът, в случай че е отпечатано. Следователно, не можем да си вършим никакви заключения.

Тази тематика има няколко на практика и няколко политически проекции.

Първата практическа тематика е дали /ако договорите са прекъснати (МВР ще глоби отговорните водачи на МПС без застраховка Гражданско отделение /санкциите са кофти – санкция и прекъсване от движение). Твърдя уверено, че в случай че има такава глоба Актът за определяне на административно нарушаване (АУАН) и наказателното разпореждане (НП) ще са незаконни, тъй като административните нарушавания (за да бъдат такива) би трябвало да са ВИНОВНИ действия, а няма по какъв начин един лидер (и т.н) да е отговорен, щом има заплатен осигурителен контракт, чиито период не е изминал.

Застрахователните контракти се приключват документално (както са сключени), с предупреждение и да не приказваме, че контракт за наложителна застраховка Гражданско отделение не може да се приключва от застрахователя.

Тук става забавно. Г-жата „ шефка “ на Застрахователен контрол твърди, че имала „ уверения “ от шефа на Гаранционния фонд, че той няма да си извършва законовите отговорности и няма да сезира органите на Министерство на вътрешните работи за притежатели и така нататък без Гражданско отделение. Това е меко казано жалко!!! Председателят на Гаранционния фонд господин Борислав Михайлов е умел и почитан админ и правист, и не би нарушил брутално закона, в случай че е сигурен, че договорите са прекъснати. Остава да се чудим що за лексика е „ имам уверения “ от шефа на Застрахователния контрол по тази причина, както и за какво са търсени такива „ уверения “.

Темата е (според мен), че Надзорът не знае в каква каша тъкмо се е озовал. Според изявление на госпожа Агайн, тя чакала „ информация “ от кипърския контрол какво следва. Извинете, само че Вие сте БЪЛГАРСКИЯТ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН НАДЗОР, и сте зам-председател на КФН – по какъв начин по този начин ще чакате надали не „ инструкции “ от Кипър?! Имали сте два месеца да споделяте и да се ревизира каква е практиката на Европейски Съюз в сходни случаи, направихте ли го?!

Втората практическа тематика е дали, в случай че лидер (клиент на ОЛИМПИК по ГО), аргументи отговорно ПТП след 17.08.2018 година, ще носи отговорност към платилия вредите Гаранционен фонд „ Гражданска отговорност “. Твърдя уверено, че не! Такава регресивна отговорност носят САМО водачи на МПС без застраховка Гражданско отделение, каквито клиентите на ОЛИМПИК в България (макар банкрутирала компания) не са! Тази отговорност към българския Гаранционен фонд ще носи кипърският Гаранционен фонд.
В интернет пространството доста възмутени хора питат за какво БГ-Гаранционен фонд нямало да носи отговорност за клона на ОЛИМПИК … ами няма да носи – по този начин написа в член 419 от Кодекса за застраховането.

Ще си разреша и някои политически размишления.

Щом БГ-Застрахователен контрол още от 10.05.2018 е знаела (комисията), че ЗК ОЛИМПИК е в несъстоятелност, за какво не уведоми българските клиенти на ОЛИМПИК за това?

Кой е задължен да чете уеб страницата на КФН, и къде бяха медиите? Много от застраховките Гражданско отделение в ОЛИМПИК са на разсрочено заплащане (на 3 и 6 месеца), и в случай че хората знаеха, че лицензът на ОЛИМПИК изчезва на 17.08.2018 година, не биха си платили следващите вноски с покритие след тази дата (в мрежата доста хора настояват, че са плащали вноски даже на 10.08.2018 г.).

Ако Комисията е знаела още от 10 май за проблемите с ОЛИМПИК, за какво СПА доникъде на август?! Защо чак в този момент чакаме инфо от Кипър?!

Апропо, в случай че г-жата на Българска социалистическа партия Нинова желае страната (чрез „ държавния “ Обезпечителен фонд) да направела някакви неща, да вземе да се осведоми, че нито Гаранционния фонд (нито Обезпечителния към него), са държавни. Това популизъм ли е, или неначетеност, не зная.

П.П. В някакви известия се цитират всякакви текстове от кипърски закони, и нито един от българския Кодекс на застраховането (КЗ). Нека да е ясно, че в Република България се ползва локалното законодателство и европейски наставления, не кипърското.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР