От десетилетия насам италиански мафиоти емигрират в други европейски страни,

...
От десетилетия насам италиански мафиоти емигрират в други европейски страни,
Коментари Харесай

Италианската мафия живее добре и заради ЕС

От десетилетия насам италиански мафиоти емигрират в други европейски страни, пробвайки се да избягат от италианското правораздаване. В чужбина те преследват и други цели - търсят нови контрабандни пътища, най-много за опиати, и перат пари под формата на вложения в " чисти " стопански сфери.
Най-предпочитани дестинации за този тип пране на пари са стопански мощните страни. Затова и Германия е толкоз привлекателна за мафията. Още преди десетилетия парите от рекет и отвличания на калабрийската Ндрангета се вливаха в Швейцария и Германия. През 80-те години на предишния век паричните потоци се усилиха доста, откакто Ндрангета изпревари Коза Ностра в бизнеса с опиати.
Пропуски в доста европейски страни
В чужбина членовете на Ндрангета не се изявяват като гангстери в холивудски жанр, размахващи револвери в заведения за хранене над чинии със спагети. В множеството случаи те се показват като елементарни предприемачи и се пробват да не се набиват на очи. Много рядко италианските мафиоти всяват боязън измежду съседите, както в тази ситуация през 2007 година, когато в Дуисбург при конфликт сред две враждебни семейства бяха убити шестима души пред един италиански ресторант. Като цяло никой не се възмущава от мафиотите.
И до момента в който италианската полиция е много напреднала в разчитането на вътрешния културен код на мафията (Ндрангета да вземем за пример показва пред локалната общност " нарасналите в чин " мафиоти, запазвайки им избрани места по време на процесии), служителите на реда в другите европейски страни постоянно са слепи за сходни знаци. Така да вземем за пример едвам преди няколко години стана известно, че от две десетилетия насам Ндрангета е доста дейна в търговията с цветя в Холандия. Дълги години обаче това не е било видяно от никого - даже от локалната полиция.
Подобни дефекти на силите за сигурност в другите европейски страни също карат мафиотите да перат парите си в чужбина. Подкрепяни от хитри юристи, те ловко употребяват разликите в правните системи на страните от Европейски Съюз. Италия е единствената страна в Европа, където самото участие в някоя мафиотска организация се третира като закононарушение. Само този факт към този момент донесе доста триумфи в битката против сицилианската мафия. Много от европейските страни нямат даже законови правила във връзка с проведената престъпност. В Германия и Холандия съществуват сходни закони, само че италианците ги считат за прекомерно меки.
Какво би трябвало да направи Европейски Съюз
Преди няколко години представители на Европол настояха за нови закони, които да криминализират участието в мафиотски организации. Въпреки това не можем да чакаме цялостно уеднаквяване на антимафиотските закони на европейско равнище, тъй като в играта се намесва една щекотлива тематика - отбраната на гражданските права. Затова и в бъдеще ще бъде по-лесно да се блокират маршрутите на опиатите, в сравнение с трудно да се потвърждават вложенията на Ндрангета в недвижими парцели, в сметосъбирането или възобновимите сили и присъединяване им в частни или държавни поръчки. Това не значи, че няма място за дребни стъпки - като конфискуването на приходите от прането на пари или даването на приоритет на изгонването на мафиоти, избягали в непознати страни.
Благодарение на правото на свободно напредване на хора, артикули и услуги в границите на Европейски Съюз, мафията доста елементарно пере мръсните си пари - и то единствено в границите на няколко дни. Освен това Ндрангета уголемява своята активност в Средна и Източна Европа. Разследванията на убития словашки публицист Ян Куцияк демонстрират, че мафията се пробва да са обогати с пари от европейските фондове в страните от този район. Затова и проверяващите процедури в Европейски Съюз би трябвало да бъдат ускорени. Впечатляващата интервенция " Полино ", довела до арести в средата на седмицата, демонстрира, че е извънредно време за промени във връзка с съдействието сред полициите и правораздаващите органи в другите европейски страни. Европейски Съюз би трябвало да побърза, с цел да бъде в крайник с времето и да може да се бори по-ефикасно против трансграничната престъпност.
Източник: Deutsche Welle; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР