От десетилетия Европа е силно зависима от руските енергийни суровини.

...
От десетилетия Европа е силно зависима от руските енергийни суровини.
Коментари Харесай

Как Европа даде близо 100 млрд. евро на Русия само през 2021 г.

От десетилетия Европа е мощно подвластна от съветските енергийни първични материали. И това е една от аргументи Европейски Съюз да не си разрешава по твърди позиции по отношение на Москва по каквито и да е въпроси, в това число военните. Само през 2021 година общата сума, платена на Русия от европейските страни за природен газ, нефт и твърди горива доближава 100 милиарда евро. Но по-важното от цената е невъзможността бързо и несъмнено да се обезпечи опция.

Европейската Зелена договорка е някаква стъпка в тази посока, само че осъществяването ѝ е доста надалеч във времето, а и няма гаранции, че ще е сполучливо. Сегашната експанзия на Русия по отношение на Украйна обаче сигурно ще провокират нови и по-решителни за диверсифициране на енергийните източници. До дни се чака Европейска комисия да предложи обновен проект за понижаване потреблението на изкопаеми горива. Въпреки всичко този развой ще отнеме години и ще се случи с големи разноски за европейските данъкоплатци.
Какво се внася
Русия е главният снабдител за Европейски Съюз на недопечен нефт, природен газ и твърди изкопаеми горива. Оттам идват съвсем две трети от вноса на недопечен нефт, три четвърти от вноса на природен газ и половината от въглищата.
Реклама
В другите страни членки на Европейски Съюз зависимостта от Русия е друга. В България, Кипър, Малта, Гърция, Швеция, Унгария, Италия, Австрия и Словакия вносът на съветски газ и петрол е приблизително към 80%. В същото време страни като Полша и Словакия, както и прибалтийските страни съумяха в последните години доста да понижат зависимостта си от Русия и към този момент употребяват различни доставки.
Планове и реакции
Тази седмица немският канцлер Олаф Шолц спря газопровода " Северен поток 2 " от Русия към Германия, който в последните години стана емблематичен за енергийно фокусирания метод на Европа към Русия. Следващата седмица, евентуално на 2 март, се чака Европейската комисия да показа нова тактика за ускорение на прехода към възобновима сила, тъй че Европа в никакъв случай повече да не бъде толкоз подвластна от Кремъл. Очаква се тя да залага 40% понижаване на потреблението на изкопаеми горива до 2030 година и ще изисква европейските енергийни компании да изпълнят на най-много газовите складове през това лято, тъй че континентът да бъде по-малко подвластен от съветския газ през идната зима. Последното обаче значи още по-високи цени на газа и надлежно на електрическата енергия.

" Европейският съюз не може да разчита толкоз на енергиен снабдител, който заплашва да стартира война на нашия континент ", сподели още в събота ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на конференцията за сигурност в Мюнхен.

Но истината е, че каквито и проекти да се чертаят, Европа ще остане привързана към съветската енергетика в обозримо бъдеще. В дълготраен проект обаче смяната в източниците на доставки ще пренареди силовата политика и може да направи Русия по-непредвидим геополитически сътрудник, в случай че бъде отслабена стопански и се освободи от дългогодишната си потребност да поддържа съществени търговски връзки с богатите страни на запад.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР