„От десет месеца не сме получавали своите заплати. Поставени сме

...
„От десет месеца не сме получавали своите заплати. Поставени сме
Коментари Харесай

Тубдиспансерът във Варна с апел към жителите на две общини за спасяване на болницата

„ От 10 месеца не сме получавали своите заплати. Поставени сме на ръба на своето персонално физическо оцеляване. Това е и повода единственият пулмолог, работещ сега в лечебното заведение – доктор Русева и две от медицинските сестри единствено след броени часове да напуснем своите работни места. Това ще докара до саморазпускане на поликлиниката, защото няма да има кой да се грижи за пациентите “.

Това се споделя в отворено писмо от Белодробната болница във Варна до жителите на общините Варна и Добрич.

От болничното заведение означават, че се обръщат към жителите на двете общини като последна вяра за поддръжка в битката за съществуването на единствената туберкулозна болница и на единствената микробиологична лаборатория във Варненска област за диагностика на туберкулоза – „ СБАЛПФЗ – Варна “ ЕООД.

От там напомнят, че принципал на лечебното заведение е община Варна, само че по думите им общината не извършва отговорностите си към болничното заведение, като съгласно тях решението тя да не бъде финансирана през 2022 година от страна на общината е политическо.

„ Сигнализирахме Министерство на здравеопазването, Омбудсмана на Република България и всички други виновни институции. От Министерство на здравеопазването в лицето на министър Асена Сербезова са изпратили публично искане до Община Варна да извърши своите отговорности като принципал. Освен това беше увеличена и дотацията от страна на страната, само че тя не е задоволителна за покриване на потребностите на болничното заведение “, показват от болничното заведение.

В момента отговорностите за заплати са 516 000 лева с включени осигуровки и още 135 000 лева други отговорности, от които 65 000 лева за електрическа енергия. Тези отговорности са трупани в продължение на 10 месеца. „ Това се дължи на порочната процедура на локалната власт да трансферират отговорности от една година за идната. Въпреки това бюджетът на Община Варна за тази година е рекорден – към 648 млн. лева

За нас няма друго пояснение и причина за ликвидирането на болничното заведение от страна на общинската власт, с изключение на политически претекст “, написа в писмото.

От болничното заведение приканват всички поданици на Варненска област да заявят своята позиция по отношение на ликвидирането на лечебното заведение документално на формалните имейли на Община Варна и на ръководителя на Оценка за съвместимост Тодор Балабанов - [email protected] и [email protected].

„ Настояваме да ни бъдат изплатени дължимите заплати.

Настояваме да ни бъде препоръчана от локалната власт сигурна вероятност за бъдещето развиване на „ СБАЛПФЗ-Варна “ ЕООД /бивш Тубдиспансер във Варна/, а не за неговото наложително закриване! “, приключва отвореното писмо.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР