От десет години институциите знаят за нарушения при издаване на

...
От десет години институциите знаят за нарушения при издаване на
Коментари Харесай

След 10 години мълчание и бездействие властите ще отнемат гражданство на трима руснаци и казахстанец

От 10 години институциите знаят за нарушавания при издаване на българско поданство, само че все пак не са взели никакви ограничения. Президентски укази са издавани даже на база фалшифицирани документи, за които следствие е било формирано още през 2009 година. ДАНС, която по закон прави инспекция на кандидатстващите чужденци, няма по какъв начин да не е знаела тази информация.

Всичко това се схваща от известие на прокуратурата в петък. Четирима руснаци са взели българско поданство в нарушаване на процедурите. При двама от тях приемането на паспорта е цяла интрига – употребявани са подправени печати с името на тогавашния транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП). По случая има следствие отпреди 10 години, само че то се води против незнаен причинител и не е ясно каква е ориста му.

Въпреки че повече от десетителие прокуратурата и ДАНС са знаели за схемата, едвам в този момент основният прокурор Сотир Цацаров предлага на правосъдния министър Данаил Кирилов да отнеме паспортите на четиримата. Предложението идва след следствие на " Свободна Европа " за това по какъв начин руснаци са получавали поданство, макар че са били разследвани за закононарушения в други страни и не са правили вложенията, които са обещавали.

Печатите от село Брестник

През 2011 година България дава поданство на руснака Сергей Олегович Дружинин и казахстанеца Каир Закирович Рахимов. Първият е подал молба през 2008 година, а вторият – година по-късно. И по двете преписки са приложени оферти от тогавашния министър на превоза Петър Мутафчиев. В това за Дружинин е записано, че министърът го предлага за поданство, защото е деен вложител у нас, от което следва, че има особени заслуги към България. По същия метод е дефинирано и предлагането за Рахимов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР