От Демократична България целят да пренесат битката за изграждане на

...
От Демократична България целят да пренесат битката за изграждане на
Коментари Харесай

Демократична България“ слага АЕЦ Белене“ на масата на ЕС

От " Демократична България " целят да пренесат борбата за създаване на плана АЕЦ " Белене " на масата на европейските институции.
Това разгласи някогашният народен представител Мартин Димитров на брифинг.

По думите на Димитров планът за АЕЦ " Белене " е финансово, сеизмично и екологично рисков за България .

" Освен това ние ще настояваме пред европейските институции всичко да стартира изначало във връзка с АЕЦ " Белене " .

Той не дава отговор и не може да отговори на условията ", означи Димитров и добави, че Европейският парламент и Европейската комисия бързо ще схванат, че сеизмичният риск е риск за всеки един европеец .

Каквито и сделки да са направени с Москва, те не важат за европейските институции . Тези ангажименти и тъмни покупко-продажби би трябвало да бъдат спрени.

Евродепутатът Светослав Малинов от своя страна съобщи, че към този момент е уведомил комисаря по енергетика за всички обстоятелства , разбори и опасения по плана. Той е уверен, че европейските институции ще наблюдават какво се случва по този план и ще изисква от българското държавно управление да приложи всички критерии, които са нужни.

" Мога да обещая, че ще задвижа още няколко стъпки пред европейските институции . На първо място би трябвало да задвижа процедурата за декларация против АЕЦ " Белене " по отношение на сеизмичната заплаха, да се срещна с румънските сътрудници и да желая тяхното мнение, както и да установя трайно съдействие с европейската партия на " Зелените " , закани се Малинов.

Според него, това са стъпките, които би трябвало да се подхващат до края на година.

Изграждането на плана за АЕЦ " Белене " е следващият камък в ковчега на българската нуклеарна енергетика, предизвести и Владислав Панев , съпредседател на партия " Зелените ".

Той уточни, че възобновяването на плана е неточност на доста равнища . Според оценката му АЕЦ " Белене " е икономическа и финансова щета, която ще се отрази и на всички други браншове в Северна България .

" АЕЦ " Белене " ще докара и до мощно повишаване на българския държавен дълг , сметките за ток и до криза в цяла Северна България ", установи съпредседателят на " Зелените ".

Според него контролът от страна на частни акционери би бил доста по-сериозен от министерства или организации.

Панев напомни, че построяването на АЕЦ " Козлодуй " с нищо не е помогнало на България , само че по думите му, тя е измежду факторите, довели до банкрута на България през 90-те години .

Припомняме, на 7 юни в Народното събрание бе решено да падне мораториума върху плана АЕЦ " Белене ". Същият ден на конференция ръководителят на " Росатом " Вадим Титов разгласи, че компанията е подготвена да договаря за АЕЦ " Белене ".

В същото време пред Народното събрание се организираха рехави митинги против възможното решение на народните представители. Те бяха проведени от десни, които останаха отвън Народното събрание на последните избори.

Ден по-рано четирите организации от АОБР с отворено писмо до Народното събрание обявиха, че не са удовлетворени от това, че министър Петкова огласява единствено две условия за реализиране на плана АЕЦ " Белене " при " пазарни условия " - да няма държавни гаранции по реализирането на плана и да няма дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия. Те излязоха с спомагателни условия и предложение за скица.

Работодателските организации предизвестяват и че в общественото пространство се популяризира информация, която не дава отговор на истината - за цената на електрическата енергия, създадена от АЕЦ " Белене ", за размера на бъдещото електропотребление, както и за неналичието на други възможности.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година с болшинството на ГЕРБ. Темата за плана АЕЦ " Белене " обаче стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР