От декември догодина размерът на обезщетенията и тяхното изплащане може

...
От декември догодина размерът на обезщетенията и тяхното изплащане може
Коментари Харесай

Възстановяват стойността на билета за влак, ако закъснее с повече от 2 часа


От декември следващата година размерът на компенсациите и тяхното погашение може да сложи на карта бъдещето на държавния транспортьор БДЖ.

За забавяне от 60 до 90 минути ще би трябвало да се възвръща 50% от цената на билета, а за забавяне от 90 минути до два часа - 75%. Напълно ще бъде възстановявана цената на билетчето за забавяне от повече от 2 часа. Евродепутатите гласоподаваха за нарастване на компенсациите за пасажерите. Те поддържаха промени в европейска инструкция, която влезе в действие на 3 декември 2009 година, която задължава държавните превозвачи да заплаща компенсации на клиентите си при закъснения. Това обаче не се случва у нас, защото БДЖ отсрочи европейските правила на два пъти с по пет години. След година обаче директивата въпреки всичко ще влезе в действие и у нас и родните железници може да изпаднат в затруднена обстановка при закъснения в графика си.

За да се избегне блокирането на пасажери при положение на изпусната връзка от многоетапно пътешестване, евродепутатите показват, че пасажерите ще имат същите права на информация, помощ и обезщетение като при непосредствено пътешестване. Евродепутатите също по този начин отхвърлиха предложенията за освобождение на железопътните оператори от погашение на компенсации в случаи на „ изключителни условия “. На пасажерите с понижена пъргавина ще би трябвало да бъдат обезпечени даването на по-добра помощ, както и за за велосипедисти и по-ясни процедури за разглеждане на тъжби, написа вестник Монитор.

Пътниците имат право да вземат колела във влакове, в това число високоскоростните влакове, влаковете, извършващи транспорти на дълги дистанции, трансгранични и локални транспорти, гласи признатият текст. Новите или актуализирани влакове би трябвало да разполагат с ясно обособени пространства за транспорт на съединени колела.

Евродепутатите одобриха позицията на Парламента по отношение на преразглеждането на правата на пасажерите, употребяващи железопътен превоз, с 533 гласа „ за “, против 37 гласа „ срещу “ и 47 „ въздържал се “. Преговорите за окончателния текст на законодателното предложение могат да стартират, откакто Съветът на Европейски Съюз одобри своята позиция./novini.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР