От декември 2019 в базата Св. Климент Охридск вече има

...
От декември 2019 в базата Св. Климент Охридск вече има
Коментари Харесай

Адрес: АНТАРКТИДА, БЪЛГАРИЯ 1090

От декември 2019 в базата " Св. Климент Охридск " към този момент има интернет. Почти 30 години връзката с Голямата земя е била на правилото " Ало, колежке, чуваме ли се? ".

Първоначално с радиостанция – тире, тире, точка, тире..., а също и гласово. Как е ставало това? В България другари и близки на полярниците се събирали в 9 часа, всеки четвъртък и събота в радиоклуба на Техническия университет и, в случай че имали шанс, си разменяли по няколко думи. Но нищо персонално, тъй като всички радиолюбители по света можели да ги чуят. И по този начин, до момента в който от " Булгаргаз " им дават сателитен телефон през 98-ма, а след това " Виваком " им обезпечава сателитна връзка.

Базата " Св. Климент Охридски " обаче има освен интернет, само че и поща и пощенски чиновник. И то не от през днешния ден. Първата и най-стара постройка тук е " Куцото Куче " - резервоар стъпил върху четири варела, единият леко накривен, заради което " Кучето " леко накуцва.

Днес " Куцото Куче ", служило правилно на полярниците ни, е музей и в същото време - първият пощенски клон в рамките на българската земя на АНТАРКТИДА. С клона се утвърждава, че това е наша територия, тъй като поща може да има единствено в обитаемо място в България. В " Кучето " всичко е непокътнато в достоверен тип, писах за това по-преди.

Днес там съм дружно с проф. Христо Пимпирев и Кирил Вълчев, седнали сме пред алената корабна маса, която преди 20 години е служила и за легло. Сняг за жалост няма, само че разказът на професора за големите преспи затрупали " Кучето " през 2014-та ми дава илюзията, че и аз съм под тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР