От държавен фонд Земеделие спряха физическите проверки на място в

...
От държавен фонд Земеделие спряха физическите проверки на място в
Коментари Харесай

Чумата по свинете спира проверките на ДФЗ в цялата страна

От държавен фонд " Земеделие " стопираха физическите инспекции на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Забраната е разпоредена със Заповед на изпълнителния шеф на Фонда Васил Грудев, оповестиха от Фонда.

Това са част от спешните ограничения, подхванати от страната, за предварителна защита и превъзмогване разпространяването на Африканската чума по свинете (АЧС).

В същата информация се оповестява, че при обмисляне на инспекциите на място от Държавен фонд " Земеделие " всекидневно наблюдават информацията за настоящата епизоотична обстановка на формалния уебсайт на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ).

От Фонда предизвестяват, че преди инспекция на място на претендентите за финансово подкрепяне на ДФЗ, ще бъде съобразена както оповестената информация от БАБХ за местоположението на свиневъдни обекти, по този начин и по отношение на наложените ограничавания за напредване на хора и транспортни средства.

Припомняме, болестта порази към този момент три огромни индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които обезпечават близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Всички свине във видинския квартал " Нов път " са рискови.

На съвещание в Министерски съвет беше оповестено, че военна полиция и ветеринарни експерти ще следят процеса на кръвопролитие на свинете в цялата страна, настрана на това всички стопанства от вида заден двор в 20-километровата зона към свинекомплексите би трябвало да бъдат премахнати.

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас към този момент са 22. 20 са записаните случаи при дива свиня.

Във връзка с разпространяването на заболяването четири области оповестиха бедствено положние - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области оповестиха превантивни ограничения.

На 25 юли Еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че България може да изгуби свиневъдството си. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР