В изострено порицание САЩ наричат ​​заподозрените израелски заселници в атаката на тероризъм

...
От Дан УилямсЕРУСАЛИМ (Ройтерс) – Вашингтон осъди като тероризъм убийството
Коментари Харесай

От Дан Уилямс

ЕРУСАЛИМ (Ройтерс) – Вашингтон осъди като тероризъм убийството на палестинец от заподозрени еврейски заселници, на остър език което изглежда отразява разочарованието на САЩ от нарастващото насилие в окупирания Западен бряг под управлението на твърдо дясното правителство на Израел.

Израелската полиция задържа двама заселници при инцидента в петък близо до село Бурка. Според палестинците те са били част от група, която е хвърляла камъни, палила коли и, когато се сблъскала със селяни, застреляла 19-годишен младеж и ранила няколко други.

Първоначалните констатации на израелските военни показват, че инцидентът като конфронтация, която ескалира, с жертви и от двете страни. Адвокат на защита каза, че заселниците - единият от които отсъства от съдебно заседание поради нараняване на главата - са действали при самоотбрана.

В обвиненията си, чийто препис беше получен от вестник Haaretz, щатът обвини заселниците в „умишлено или покварено убийство поради безразличие“ с расистка мотивация.

„Остро осъждаме вчерашната терористична атака от израелски екстремистки заселници, която уби 19-годишен палестинец“, Държавният департамент на САЩ се казва в изявление късно в събота, призовавайки за „пълна отчетност и справедливост“.

На фона на зачестилите атаки срещу техните общности от палестинци, въоръжени с оръжия, камъни или запалителни бомби, заселниците многократно вилнеят в селата на Западния бряг, причинявайки обширни имуществена щета. Сред техните жертви са били палестинци с двойно гражданство на САЩ.

Изявлението на Държавния департамент относно бурките беше издадено в съответствие с изявление, осъждащо като тероризъм палестинско нападение с огнестрелно оръжие, което уби служител по сигурността в Тел Авив.

Религиозно-националистическото правителство на премиера Бенямин Нетаняху настръхна от всякакви сравнения между израелската и палестинската войнственост.

Крайнодесният министър на полицията Итамар Бен-Гвир каза в социалните медии, че палестинският камък - хвърлящите в Бурка "се опитаха да убият евреи" и че той очаква те да бъдат напълно разследвани.

Историята продължава

Западният бряг е сред областите, където палестинците търсят държавност. Преговорите с посредничеството на САЩ с Израел за тази цел бяха в застой преди почти десетилетие, засилвайки хардлайнерите от двете страни.

Според армейското радио на Израел процентът на атаките на заселниците или техните поддръжници срещу палестинците на Западния бряг е нараснал повече от два пъти тази година в сравнение с 2022 г.

„Ние сме изправени пред еволюцията на опасен еврейски националистически тероризъм“, каза опозиционният депутат Бени Ганц, бивш министър на отбраната, в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter.

„Каквото и да се е случило в Burqa, то се присъединява към редица събития, които натоварват нашите сили за сигурност с необходимостта да преследват, вместо да защитават израелците.“

(Написано от Дан Уилямс ; Редактиране от Франсис Кери)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР