От COVID-19 в България са починали по-малко от 100 души,

...
От COVID-19 в България са починали по-малко от 100 души,
Коментари Харесай

Вирусът, който уби и Милен Цветков

От COVID-19 в България са умряли по-малко от 100 души, а и медицината евентуално ще се оправи с епидемията. Друг “вирус” обаче наподобява неизтребим.

България е страната с най-висока смъртност на пътя в Европейски Съюз: 96 починали на 1 милион поданици за 2017 г. Само за второто полугодие на 2019 година, по публични данни, починалите са 374 - или приблизително по към двама дневно.

Сийка Милева: Доживотен затвор за пияните и дрогирани водачи, предизвикали гибел на пътя

Обществото настръхва от фрапантни случаи, като пътно-транспортното ликвидиране на Милен Цветков на Великден. Но дни по-късно, след разхлабването на ограниченията против ковид и премахването на КПП-тата, произшествията даже се усилиха.

Пушещи гуми, безумен мотоциклетен писък

Живея до претрупан бул. в София, където в един пай сектор ще преминете около парк, болница, кино, две учебни заведения, дом за остарели хора, спирки на метрото и РПУ. Дори през деня двайсетина-годишни младежи с по-стари от тях немски коли дрифтят върху „ зебрата” при зелен светлина за пешеходците. Ако не знаете: дрифт е техника на шофиране, при която водачът преднамерено извежда автомобила отвън надзор посредством „ презавиване “. Впрочем, несполучливите дрифтове оставят доста и забележими следи по ограничаващите колчета. Нощем светофарите се трансформират в стартова светлина за “Бързи и гневни - София”, а съвсем всеки мотоциклетист се усеща задължен да изцеди мотора си до дупка и с безумен вой… Полиция с радари и камери няма, споделя Георги Ангелов.

Какви са аргументите за епидемията от смъртност на пътя?

Според отчет на новата Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, най-честата причина за произшествия и гибел през втората половина на 2019-та е неспазване на разпоредбите. Най-много са починалите при нахлуване в насрещното придвижване или лишаване на преимущество, а най-вече пешеходци на пешеходна пътека или спирка.

Лошите пътища

Докладът открива, че по пътищата липсват мантинели, а част от наличните не дават отговор на стандарта. Липсва или е изтрита маркировката, а вместо багра “пластик” се употребява акрилна, която трае по-малко. На много места отвесната сигнализация не подхожда на пътната маркировка. Асфалтът също не е в положително положение.

Бедността не е опрощение

Според статистиката, старите коли над 15-годишна възраст, които доминират в България, евентуално са по-опасни. Но бедността не може да бъде опрощение, тъй като към 15 страни със сходни приходи на популацията съумяват да поддържат доста по-ниска смъртност на пътя. Така можем да сведем главните аргументи до две: безотговорни водачи и безотговорни органи, които не поддържат пътищата, не управляват спазването на разпоредбите и като че ли нямат волята това състояние да се промени.

Какво избавя животи?

В доста страни има положителни образци и ограничения, които понижават смъртността и травматизма по пътищата, така че въобще няма потребност да откриваме топлата вода. Приети са и редица интернационалните документи, които задават нужните стандарти. България не покрива рекомендациите на СЗО за законодателство най-малко по два параметъра: в страната са прекомерно високи както прагът за приложимост на алкохол, по този начин и позволената скорост.

Като организация на Организация на обединените нации, СЗО има създадено напътствие наречено Save Lives. На първо място там е “Контрол на скоростта”. Тази мярка планува да се модифицират пътищата по този начин, че да се успокои трафикът благодарение на кръгови придвижвания, “легнали полицаи”, “шикани” и така нататък Натъквайки се на тези трудности, уличните състезатели няма да могат да карат бързо, даже да желаят. А в случай че междинната скорост бъде понижена единствено с 5%, това може да докара до 30% по-малко съдбовни произшествия. В несъгласие с тази наклонност, както в София, по този начин и в огромна част от българските градове новите улични поправки уголемяват улиците и скоростта действително се усилва.

Убиецът на Милен Цветков бил на китайска кока

Отговорност и „ хигиена " – оказват помощ освен против ковид

Общото сред двата "вируса " е, че се популяризират поради неналичието на персонална и институционална отговорност, в случай че щете – и на „ хигиена ". Мерките против безотговорните водачи и ограниченията против ковид всеобщо се възприемат като ограничение на персоналната независимост. А свободата е на първо място отговорност. Отговорност към личния живот, към живота на околните и живота на всички в обществото.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР