От чиста печалба за 30 млрд. евро ще се лишат

...
От чиста печалба за 30 млрд. евро ще се лишат
Коментари Харесай

COVID-19 ще изяде 7% от печалбата на европейските банки

От чиста облага за 30 милиарда евро ще се лишат европейските банки през идващите три години поради провалите от разпространяването на ковид, пресмятат анализатори на "Голдмън Сакс ", представени от организация "Блумбърг ". Нереализираният приход, който е равностоен на 7% от общия, ще бъде изгубен поради по-високия кредитен риск, по-слабите доходи и като цяло непроменените разноски, показват специалистите.

Европейският банков показател Stoxx 600 Banks възвърне на 10 март 5.3% от изгубените 11% от пазарната си оценка по време на всеобщите продажби на 9 март, предизвикани от оповестената от Рияд война за цената на петрола. Банковите приходи са застрашени и от стесняващите се облаги от пониженията на така и така символичните лихви, с които централните банки се пробват да облекчат натиска върху стопанската система от избухналата болест.

Кредиторите с ниска доходност в Германия, Италия и Гърция ще бъдат наранени непропорционално от COVID-19, до момента в който банките във Франция, Бенелюкс и по-едрите интернационалните играчи ще стоят по-добре на пазара, предвижда "Голдмън Сакс ". Анализаторите предлагат на клиентите си да влагат в институции като "БНП Париба ", "Ай Ен Джи груп ", "Банко Сантандер " и "Ейч Ес Би Си холдингс ". От Централна и Източна Европа пък желанията им са към "Ерсте груп банк " или "Банк Пекао ".

По оценка на специалистите от "Голдмън Сакс ", европейските банки като цяло са в по-силни позиции в сравнение с през последното десетилетие от позиция на финансова мощност. И анализите им се отнасят само до облагите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР